Počinje trodnevni Ramazanski bajram, slede dani veselja FOTO

Za muslimane sutra nastupa trodnevni Ramazanski bajram, koji obeležava kraj jednomesečnog posta.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Organizuju se javne svečanosti, posete i razmenjivanje poklona među vernicima.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je danas u bajramskoj poslanici da se "na kraju meseca Ramazana, kao i u životu raduju samo oni koji su ga iskoristili onako kako mu priliči i iskreno se kajući za sve propuste".

"Gorko se kaju i oni koji su tokom meseca Ramazana činili ružna dela i koji su oskrnavili lepotu i veličanstvenost posta", rekao je Nasufović novinarima u prostorijama Islamske zajednice Srbije kraj Bajrakli džamije u Beogradu.

Kako je rekao, mnogo je razloga za tugu i brigu, ali ne smemo zaboraviti da "svi imamo makar jedan razlog za radost, a to su naša deca".

Izrazio je nadu da su vernici tokom jednomesečnog posta našli svoju meru i uvideli vrednost jedne kapi vode i jednog zalogaja hleba.

Nasufović je izrazio i očekivanja da će u narednom periodu još veći broj vernika primiti vakcinu protiv kovida-19, dodajući da je on to učinio za vreme posta.

Kaže da je u razgovoru sa ljudima uvideo da masovnu vakcinaciju sprečava prisustvo antitela, to jest da se mnogi vernici iz tog razloga još uvek ne odlučuju da prime vakcinu.

"Veliki broj službenika, imama, sveštenika su vakcinisani. Nije bilo otpora, niti naša zajednica pripada nekoj antivakserskoj strani", poručio je Nasufović, odgovarajući na pitanje novinara.

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom koja se zove Bajram namaz.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala, desetog meseca muslimanskog kalendara i traje tri dana.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

 FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu