Predsednik svog sekretara postavio za premijera, raspisani vanredni izbori

Bugarski predsednik Rumen Radev raspisao je danas vanredne parlamentarne izbore za 11. jul .

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.05.2021.

13:00

Predsednik svog sekretara postavio za premijera, raspisani vanredni izbori
EPA/VASSIL DONEV

On je ujedno imenovao svog sekretara za bezbednost i odbranu, Stefana Janeva, za privremenog premijera koji će do tada voditi vladu.

Janev je bio zamenik premijera i ministar odbrane u prvoj prelaznoj vladi Radeva, imenovanoj 2017. godine, i jedan je od njegovih najbližih saveznika, prenosi Rojters.

Asen Vasilev, bivši privremeni ministar ekonomije tokom 2013. trebalo bi da bude ministar finansija u prelaznoj vladi, potvrdili su agenciji izvori bliski ovom pitanju.

Glavni zadaci prelaznog kabineta biće upravljanje pandemijom korona virusa i sprovođenje narednih parlamentarnih izbora, pošto izabrani parlamentarni saziv nije uspeo da obezbedi većinu za vladu.

Posle izbora 4. aprila propali su svi pokušaji da se formira vlada.

Posle partije GERB desnog centra dosadašnjeg premijera Bojka Borisova i nove stranka ITN koju predvodi TV voditelj i pevač Slavi Trifunov, mandat za formiranje vlade vratili su i socijalisti, pa su novi izbori bili jedini put za izlazak iz političkog ćorsokaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: