Milanović: Draža budala, a na Kosovo šaljemo vojsku; Na kraju "zaključio": Kod Srba je sve deluzija

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da je pred Hrvatskom neko novo vreme, kao i da oko 150 vojnika iz Hrvatske odlazi na tzv. Kosovo.

Izvor: index.hr

Utorak, 11.05.2021.

18:20

Milanović: Draža budala, a na Kosovo šaljemo vojsku; Na kraju
Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

"Pred nama je neko novo vreme. Za koji dan 150 naših vojnika odlazi na tzv. Kosovo. Smatrali smo to rutinom, našim susedima to smeta. Ako im išta znači, nije zamišljeno da im smeta. Nije zamišljeno kao provokacija. To je naše pravo, mi u tome učestvujemo i tako ćemo se ponašati", naveo je Milanović.

"Hrvatska vojska je moderna vojska, ali i sami znate koliko je to skupo. Naš cilj nije da, kao u nekim državama, 90 posto vojnog proračuna ide na plate. To znači dve stvari, prvo da su plate male, drugo, da za drugo nema i da za to što ima - to ne valja. Naš cilj je da bude dobro plaćena vojska, da ljudi ne samo iz direktnih materijalnih, nego i iz indirektnih interesa, poput usavršavanja, za oplemenjivanje vlastitog znanja, rasta, ambicija, imaju prostora u Hrvatskoj vojsci. A to košta", rekao je Milanović.

Dodao je da odluke o nabavci borbenih aviona koštaju.

"Bez novca nema obrane. Hrabro srce, beskompromisna glava, hladna glava prema potrebi, bez toga nema vojske", rekao je Milanović. "Draža Mihajlović je bio jedna obična budala, kod naših suseda je sve deluzija."

Na pitanje novinara boji li se odmazde nad hrvatskim vojnicima, rekao je da se ne boji.

"Albanska većina se konsolidovala na tzv. Kosovu i priznata je od strane većine EU-a", rekao je Milanović.

"Draža Mihajlović je bio jedna obična budala", komentarisao je Milanović fotografiju koja se mogla videti u Srbiji, a na kojoj su Mihajlović i Tito kao dvojica antifašista.

"To je jadno što rade. Najjadnije je što su rekli da je ljude s Kozare mogao spasiti Tito da se nije bojao ustaškog pokreta. To je obrazovna politika, gledao sam šta govore i čuo sam se s nekoliko istoričara i njima se digla kosa na glavi. To je svesno indoktriniranje mladih ljudi", rekao je Milanović.

"Kod naših suseda je sve deluzija", zaključio je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: