Hrvatska "izbacuje" LGBT osobe iz zemlje

Tri LGBT osobe iz jedne afričke zemlje, čija su imena poznata redakciji Indexa, zatražile su prošle sedmice politički azil u Hrvatskoj.

Izvor: index.hr

Utorak, 11.05.2021.

09:46

Hrvatska
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Pre nego što će se prijaviti u Policijskustanicu u Petrinji, obavestili su nevladine organizacije o tome šta nameravaju da urade , ali umesto da ih Hrvatska uputi u proceduru traženja azila, policajci su, prema saznanjima Indexa,, te tri osobe protiv njihove volje prebacili preko državne granice u BiH.

MUP je u odgovoru tom hrvatskom portalu negirao ceo slučaj, ali je kancelarija poverenika za ljudska prava u Petrinji potvrdila da je stupila u kontakt s proteranim osobama, koje se trenutno nalaze u BiH, kao i da je otvoren slučaj.

Iz te kancelarije kažu da već godinama upozoravaju da se migrantima onemogućava pristup sistavu međunarodne zaštite, kao i da se vraćaju preko granice na mestima koja nisu za to predviđena.

Ovaj slučaj se razlikuje od sličnih priča o tražiocima azila s obzirom na to da se radi o LGBT osobama, kao i da se u njihovoj zemlji kriminalizuju takve seksualne orijentacije, odnosno zbog toga što u slučaju povratka riskiraju ne samo višegodišnju kaznu zatvora nego i život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: