Leposavić na tankom ledu zbog Srebrenice

Danas će crnogorski parlament odlučivati i o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića o razrešenju ministra pravde Vladimira Leposavića, zbog izjave o Srebrenici.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.05.2021.

09:37

Leposavić na tankom ledu zbog Srebrenice
Foto: Shutterstok/smith371

O razrešenju Leposavića će se, kako je ranije najavljeno, raspravljati u okviru tačke "izbori, imenovanja i razrešenja", koja je ujedno i poslednja tačka dnevnog reda četvrte sednice prvog redovnog zasedanja.

Prema informaciji objavljenoj na skupštinskom portalu, poslanici će se prethodno izjašnjavati o 40 tačaka među kojima je, između ostalog, Predlog izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, Predlog odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021. godinu, kao i izmene Zakona o porezu na dodatnu vrednost.

Zahtev premijera Krivokapića za smenu Leposavića je veliki "kamen spoticanja" za aktuelnu vlasti s obzirom na to da su poslanici parlamentarne većine iz Demokratskog fronta ranije najavili da neće podržati taj zahtev, što znači da bi predlog premijera u parlamentu mogao da prođe samo uz glasove poslanika opozicionog DPS Mila Đukanovića.

Deo parlamentarne većine, naime, smatra da je zahtev Krivokapića za smenu ministra pravde došao pod pritiskom opozicije i diplomatskih predstavništa, nakon što je on u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika iz DPS o Srebrenici, rekao da će biti spreman da prizna da se na tom području dogodio genocid „kada se to nedvosmisleno utvrdi“.

"Vaše pitanje je konkretno, ali je pitanje da li je korektno. Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog dela, pogotovo ratnog zločina", rekao je tada, između ostalog, Leposavić.

Bečić: Neće biti smenjen glasovima DPS

Foto: B92, arhiva
Međutim, predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić izjavio je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ministar pravde Vladimir Leposavić neće biti smenjen glasovima poslanika opozicionog DPS Mila Đukanovića.

Bečić je za medije rekao da bi to bilo otvaranje "pandorine kutije", koju, kako je rekao, mnogi ionako željno iščekuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: