Najnovija katastrofa u Sredozemlju: Brod se prevrnuo, stradalo najmanje 24 migranta

Veruje se da je najmanje 24 migranata stradalo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo danas kod obale Libije, javila je UN agencija za izbeglice.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je najnovija katastrofa u Sredozemlju sa migrantima koji pokušavaju morem da stignu do Evrope.

Portparol UN agencije za izbeglice (UNHCR) u Libiji Tarik Aregaz rekao je da je libijska obalska straža vratila najmanje 42 preživelih na obalu i u glavni grad Tripoli. Samo jedno telo je izvučeno iz mora, a veruje se da se ostalih 23 utopilo, rekao je on.

U nedelju pet ljudi, uključujući jednu ženu i dete, utopili su se kada se brod sa najmanje 45 migranata na putu za Evropu prevrnuli kod Libije.

Portparolka Medjunarodne organizacije za migracije rekla je da su ribari spasli 40 migranata iz jučerašnjeg brodoloma i vratili ih na obalu.

Taj brod je bio medju devet koji su prevozili više od 700 migranata i koje je juče presrela libijska obalska straža, rekla je ona. Migranti su vraćeni u prenatrpane pritvorne centre, gde UN strahuje da će biti izloženi dodatnim pretnjama za svoje živote i kršenjima ljudskih prava.

Poslednjih nedelja zabeležen je porast pokušaja prelazaka Sredozemlja iz Libije, pošto krijumčari koriste mirno more i toplo vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu