Nove sankcije za Belorusiju

Evropska unija priprema četvrti krug sankcija protiv visokih beloruskih zvaničnika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.05.2021.

20:39

Nove sankcije za Belorusiju
EPA/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / G

To je odgovor na prošlogodišnje sporne predsedničke izbore i mogla bi da sankcioniše čak 50 ljudi od juna, izjavile su četiri diplomate.

Ministri inostranih poslova EU razgovarali su danas o Belorusiji, a diplomate su rekle da veliki broj od 27 članica bloka sada podržava dalje sankcije, ali da Brisel treba da prikupi dovoljno dokaza za legalno solidne liste, prenosi Rojters.

„Radimo na sledećem paketu sankcija, za koji se nadam da će biti usvojen u narednim nedeljama“, rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borelj, koji je predsedavao sastankom.

„Četvrti paket (sankcija) verovatno će biti u grupama (pojedinaca), ali to će biti značajan paket“, rekao je jedan diplomata EU za Rojters.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Kanadom, EU je već uvela zamrzavanje imovine i zabrane putovanja za gotovo 90 zvaničnika, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka, nakon izbora u avgustu, za koje protivnici i Zapad kažu da su namešteni.

Poljska i Litvanija, u koje je opoziciona liderka Svetlana Tihanovska pobegla nakon izbora na kojima tvrdi da je pobedila, predvodile su pokretanje dodatnih sankcija usred frustracije zbog toga što su do sada uvedene mere imale malo efekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: