Snimci užasa: Pacijenti ostavljeni da umru, a lekari se sakrili VIDEO

Pojavili su se zastrašujući snimci kovid pacijenata koje su, kako kažu njihove porodice, lekari ostavili ih da umru bez kiseonika, zaključane, u Indiji.

Izvor: Blic
Podeli
Tajug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh
Tajug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Tragična scena odvijala se u bolnici Кriti, privatnoj klinici u blizini Nju Delhija, prošle nedelje nakon što je porodicama pacijenata rečeno da bolnici ponestaje zaliha kiseonika, piše "Blic".

Rođaci, koji su plaćali do više od hiljadu dolara dnevno za krevet, rekli su da su došli u bolnicu, ali su pacijente pronašli napuštene, a odeljenje intenzivne nege zaključano. Kada su vrata konačno otvorena, ustanovljeno je da su pacijenti umrli.

Tanjug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh
Tanjug/AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Policija je morala da reaguje kada su rođaci žrtava pronašli medicinsko osoblje koje se skrivalo u menzi i zapretili da će ih napasti.

Кako je video snimak tragedije ove nedelje postao viralan, policajci su rekli da ustanova nije ovlašćena za lečenje pacijenata sa kovidom i da je istraga u toku.

Bolnica Кriti ima 50 kreveta za pacijente sa kovidom, a prema rečima lekara, oni koji su umrli imali su između 40 i 80 godina.

Uprava bolnice potvrdila je da se lekari i osoblje privremeno "sakrili".

"U strahu od gubitka života krili su se u menzi kako ih porodice ne bi napale. Međutim, lekari i osoblje vratili su se na posao ubrzo po dolasku policije", rekao je portparol bolnice.

Direktor bolnice Svati Ratore rekao je da su članovi porodice upozoreni da "prebace svoje pacijente" usled krize sa kiseonikom.

Tanjug/(AP Photo/Rajesh Kumar Singh
Tanjug/(AP Photo/Rajesh Kumar Singh

"Uprkos brojnim zahtevima, niko nije došao pre nego što su pacijenti umrli - kazao je.

To je samo najnovija šokantna scena koja dolazi iz Indije, koja je na udaru najgoreg drugog pandemijskog talasa na svetu. U Indiji je u subotu evidentiran rekordni broj smrtnih slučajeva, a već treći dan za redom broj novozaraženih je veći od 400.000. Medicinski stručnjaci kažu da bi stvarni podaci mogli biti pet do deset puta veći od zvaničnih.

Glavni opozicioni političar u Indiji Raul Gandi rekao je da je drugi talas u toj zemlji "pretnja za ceo svet" i da ga hitno treba staviti pod kontrolu.

Gandi upozorava da ogromna i genetski raznolika populacija Indije pruža "plodno tlo“ da se mutira u zaraznije i smrtonosnije oblike, uzrokujući devastaciju ne samo unutar granica već i širom sveta.

Indijski premijer Narendra Modi do sada se odupirao pozivima da proglasi drugi nacionalni lokdaun, plašeći se ekonomskog kolapsa. Umesto toga puštao države da odlučuju o sopstvenim merama.

Ali sve veći hor političara, medicinskih stručnjaka i sudija upozorava da mu ponestaje mogućnosti, jer je zdravstveni sistem u zemlji došao do prelomne tačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu