Kamenovana crkva u Kosovskoj Vitini, "Napadima na objekte SPC žele da zaplaše Srbe"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je sinoć oko 22 sata kamenovana Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 10.05.2021.

14:49

Kamenovana crkva u Kosovskoj Vitini,
Ilustracija: Depositphotos/ Yarr65

Počinioci su nepoznati, ali, dodaje, na sreću niko nije povređen.

Ovom incidentu prethodio je pokušaj nepoznatih izgrednika da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, naveo je Petković.

“Time se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije od početka godine popeo na 10, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni. Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije u pokrajini alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, “čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom”.

“Nažalost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike. Tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena su glavna vrata i polomljen prozor. Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije”, rekao je Petković.

On je podsetio da su po istom principu obijene i opljačkane Crkva svetih 40 mučenika sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce.

Crkva Svete nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se, kako je naveo, takođe našla na ovoj listi pljačkanja i napada, dok je Crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.

“O stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno je u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department. Zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na Kosovu i Metohiji, više puta smo se kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije obratili i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Kosova i Metohije čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije”, rekao je Petković.

On je naveo da se zbog toga zahteva “da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: