Hrvatska će tražiti viznu liberalizaciju za tzv. Kosvo. A šta će tražiti za Srbiju?

Šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao EU da se više politički i strateški anagažuje na Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

10:47

Hrvatska će tražiti viznu liberalizaciju za tzv. Kosvo. A šta će tražiti za Srbiju?
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Radman je pred debatu Saveta EU o Zapadnom Balkanu ukazao da je investiranje u region koji je "najbliži EU" istovremneo i investicija u stabilnost i bezbednsot Evrope.

"Naši partneri iz regiona moraju da rade na demokratskoj transformaciji, ljudskim pravima i vladavini prava. To je ključno za njihov EU put", kaže Radman.

On je pozvao na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. "Crna Gora mora da ostane posvećena EU putu, a Srbija da se fokusira na reforme i prevazilaženje zaostavštine iz prošlosti", ocenjuje Grlić Radman.

Šef diplomatije Hrvatske je i ovog puta ukazao na situaciju u BiH kao "najizazovniju" i založio se za izbornu reformu i koncept tri ustavotvorna naroda kao "ključ za funciosalnost, stabilnost i EU put BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: