Potvrđeno: U mašini za mlevenje mesa nađen ljudski DNK; "Čvrsti dokazi" VIDEO/FOTO

U mašini za mlevenje mesa nađenoj u vikendici Veljka Belivuka, veštačenjem i DNK analizom, utvrđeni DNK ostaci više žrtava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

10:02

Potvrđeno: U mašini za mlevenje mesa nađen ljudski DNK;
MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici MUP i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

FOTO: MUP
"Nijedan zločin klana Belivuk - Miljković neće ostati nerasvetljen. Nakon što smo u kući strave u Ritopeku pronašli tajnu prostoriju u kojoj se osim oružja i eksploziva nalazila industrijska mašina za mlevenje mesa, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno su potvrdili da se u toj mašini nalazilo više DNK različitih žrtava ovog klana", istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, ova "ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Stefanović: DNK profili žrtava čvrsti dokazi protiv Belivuka

FOTO: MUP
U iščekivanju zvaničnih informacija kome pripadaju DNK profili otkriveni na industrijskoj mašini za mlevenje mesa pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, a koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UTS) Nenad Stefanović za Tanjug ukazuje da su DNK uzorci veoma su čvrst dokaz protiv ove grupe.

"U svetu kriminalističke policije i forenzike DNK trag se smatra najjačim dokazom", kaže Stefanović i pojašnjava da se DNK analiza zasniva "na utvrđivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag, koji je izolovan".

On je dodao da DNK profil može biti izolovan i iz vrlo male količine biološkog materijala.

Stefanović objašnjava da je DNK analiza u suštini uporedna metoda koja za otkrivanje okrivljenog zahteva dva DNK uzorka.

"Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja", precizirao je Stefanović, inače zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je saopštio da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka različitih žrtava.

Prema njegovim rečima, ova „ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Mašina za mlevenje mesa i arsenal različitog naoružanja i eksploziva pronađeni su pre dve sedmice u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku i po nalogu tužilaštva odmah prosleđeni na veštačenje.
FOTO: MUP
FOTO: MUP
FOTO: MUP
FOTO: MUP
FOTO: MUP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: