"Ne bih rekao da je Poglavlje 35 glavni preduslov za otvaranje novih poglavlja"

Beograd -- Ne bih rekao da je Poglavlje 35 glavni preduslov za otvaranje novih poglavlja, brzinu napretka Srbije u pristupanju EU, kaže Sem Frabrici.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

Šef delegacije EU u Srbiji je gostujući na RTS objasnio da proces pristupanja obuhvata različite oblasti, a jedna od njih je, kako kaže, normalizacija odnosa sa Prištinom, odnosno Poglavlje 35.

Fabrici je naveo i da je Srbija napredovala, ali da je put ka EU dugotrajan i da je sada suviše rano govoriti o otvaranju ili neotvaranju poglavlja.

"Otvaranje poglavlja je pitanje procesa koji se zasniva na reformama. Vi kao zemlja kandidat ste prihvatili čitav niz principa i vrlo konkretnih mera koje morate da preduzmeta da biste bili deo Evropske unije te u tom smislu reformski proces u Srbiji je napredovao, ali u nekim oblastima kao što je vladavina prava je mali napredak postignut", navodi Fabridi.

Ističe da su upravo reforme u vladavini prava one koje su urgentne kako bi se zemlje članice ubedile da možete da idete napred.

"To je oblast koju najčešće pominjemo. Na kraju je na zemljama članicama da daju zeleno svetlo, da kažu da li će se neko poglavlje otvoriti ili ne i procene da li je postignut dovoljan napredak", navodi Fabrici i dodaje da je potrebna jednoglasnost.

On je, govoreći o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, ukazao da to ne treba posmatrati kao cilj sam po sebi, nego ga "treba radije dovesti u vezu sa napretkom reformi koje za cilj imaju zadovoljavanje standarda EU".

"Potrebne su nam i reforme u poljoprivredi, životnoj sredini, spoljnoj politici itd", navodi Fabrici.

Ocenjuje da se Srbija dobro snalazi tokom pandemije.

"Procesom vakcinacije. Privreda je uspela da se oporavi i ovo je trenutak da se ponovo fokusirate na reforme koja Srbija mora da postigne, posebno u oblasti vladavine prava i mislim da je to zadatak za 2021", ističe Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu