Označeni i kao "superprenosioci" virusa; a vakcina? VIDEO

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će zaštitne maske morati da se nose bar još tri do šest meseci.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.05.2021.

09:45

Označeni i kao
Foto: Shutterstok/Omri Eliyahu

Razlog za to je, kako navodi, pre svega to što neki ljudi iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu.

On je gostujući na TV Pink rekao da se, i ako se postigne kolektivni imunitet, mora biti oprezan. Istakao je da ako ostvarimo cilj da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih, od jula se možemo nadati i normalizaciji života, uključujući i održavanje svadbi.

"Veoma je važno da sada budemo disciplinovani i da ne idemo sa prebrzim popuštanjem mera, jer su neke zemlje koje su imale dosta revakcinisanih a brzo popustile mere imale probleme, jer su im ostali džepovi infekcije", rekao je Đerlek.

Dodao je da tu grešku ne smemo dozvoliti i da se moraju koristiti svi načini vakcinacije, uključujući i primanje vakcine u autobusima i obići svako svako mesto, svako selo.

Ocenio je da imunizacija ide dobro i da je vakcinacija najbolji način da se tokom leta izbegne plaćanje skupih PCR testova za ulazak u neke zemlje kada se krene na letovanje.

To, prema njegovim rečima, važi i za mlade, kojima je preporučio da se vakcinišu da bi mogli da idu na more. Tinejdžeri od 16 i 17 godina koji su označeni i kao "superprenosioci" virusa, mogu da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim vakcinalnim punktovima u zemlji, a cepivo koje ta populacija može da primi je proizvođača Fajzer-Biontek, podseća Ðerlek.

On ističe da je poželjno da imaju nalaz ili potvrdu pedijatra o zdravstvenoim stanju, posebno zbog lekara koji rade na vakcinalnim punktovima.

"Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece sa nasleđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra", ističe Ðerlek.

On poručuje da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spreči zaražavanje u toj populaciji i podseća da je bilo pacijenata sa 16 i 17 godina koji su imali tešku kliničku sliku.

Tinejdžeri mogu da se vakcinišu na svim punktovima u zemlji i bez prethodne prijave preko portala e-uprave, kaže Ðerlek.

Na pitanje koliko njih se do sada vakcinisalo Ðerlek kaže da ga raduje činjenica što se sve više mladih vakciniše.

"U Beogradu je do sada vakcinisano preko 6.500 studenata i taj broj će, nadam se, rasti", kaže Ðerlek, koji veruje i u njihovu motivisanost, jer, kako kaže, ukoliko se mladi u dovoljnom broju ne odazovu vakcinaciji, biće preveliki rizik organizovati okupljanja i koncerte, koji bi mogli da ugroze epidemijsku situaciju

Na sreću svih u Srbiji, epidemiološka situacija se popravlja i ukoliko se sa masovnom vakcinacijom nastavi, očekuje se mirnije leto a od jeseni i život punim plućima, ističe on.

"Da bismo se svi malo opustili i pružili sebi i koncerte i letovanja, pre toga moramo uraditi nešto što je društvena odgovornost a to je vakcinisati se, zaštititi svoje zdravlje i onda će nam biti potpuno omogućeno da se vratimo normalnom životu", zaključio je Ðerlek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: