Stiglo upozorenje: "Ne igrajte se sa vatrom"

Sjedinjene Američke Države su osuđene na neuspeh ako se Rusija i Kina udruže u "očajničkoj borbi sa neprijateljem", piše "Global Tajms".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Zbitnev
Ilustracija: Shutterstock/Zbitnev

List podseća da nova administracija u Vašingtonu pokušava da okrene protiv Kine, ne samo Amerikance, već i zapadno društvo, i doprinosi rastu žarišta sukoba u svetu, prenosi Sputnjik.

"SAD pokušavaju da formiraju fundamentalnu opoziciju svetskim trendovima, uz pomoć koje će moći nasilno da organizuju svetski poredak u kojem dominiraju zapadne države, bez Kine i Rusije", pišu mediji.

Međutim, Kinezi savetuju Vašingtonu "da ne igra stratešku igru sa vatrom" i upozoravaju da su današnje snaga Rusije i Kine mnogo veće od onih koje je nekada imao "Varšavski savez".

Moskva i Peking trenutno poštuju strateška ograničenja, ali, ako neka država poželi da im se suprotstavi, na podsticaj SAD, pretrpeće katastrofu.

"Strateško jedinstvo Kine i Rusije će, pre svega, biti usmereno protiv hegemonije Amerikanaca. Druge snage ne treba da se zanose i misle da će im SAD uvek čuvati leđa", objašnjavaju autori teksta.

U vezi s tim, oni pozivaju da se pokuša maksimalno izbalansirati odnose Pekinga i Vašingtona, i krenuti ka smanjenju konfrontacije sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu