Dodik: "Osećam se užasno loše kada odem u Sarajevo, tamo nisam dobrodošao"; "Umorio sam se"

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne smemo propustiti obeležavanje pobede nad fašizmom zbog pokušaja revizije istorije.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, Dodik je rekao da moramo i da dopunimo nase saznaje o tim događajima i naveo da su Srbi imali dve savezničke vojske, vojsku u otadžbini i narodnoslobodilačku vojsku.

Teške su naše pobede, teška je bila pobeda i 1945. Mnogo smo predaka izgubili”, rekao je Dodik i naveo da su Srbi sistematski ubijani i u Jasenovcu, Jadovnu, Kragujevcu, Starom sajmištu i drugim stratištima.

Naveo je da su Srbi tamo bili samo zato što su Srbi da su bili na meti fašizma i ustaštva NDH za koju kaže da je bila ozbiljna u nameri da uništi Srbe, da jednu trećinu prekrsti, jednu trećinu raseli, a jednu trećinu ubije

“Taj monstrum se hranio srpskom krvlju”, rekao je Dodik i naveo da su preživeli iz Jasenovca ostali da svedoče o monstruoznom planu da Srba nema.

Podsetio je i na progon i najveće etničko čišćenje Srba 90-ih godina prošlog veka na ovim prostorima.

“Naš narod ima Republiku Srpsku, ali naš narod nije sobodan u Republici Srpskoj i BiH, pod najezdom smo istih onih koji su nas dva puta sa svojim oružjem i snagom napali u Prvom i Drugom svetskom ratu”, rekao je Dodik, uz konstataciju da Srpskoj “liferuju” visoke predstavnike koji se rukovde time da Srbe pretvore u Bosance i da se Srbi odreknusvoje slave i vere.

“Umorio sam se od njih i njihovih velikih zahteva i da nam govore šta treba da radimo. Naš narod je umoran od tih velikih koji traže od nas da stalno nešto dokazujemo kao da žrtve Prvog i Drugog sve rata nisu dovoljne da objasne na kojoj smo strani”, kaže Dodik.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio, kako je rekao, slobodu da više znamo o nama i stratištima srpskog naroda.

“Osećam se užasno loše kad odem u Sarajevo, nisam dobrodošao tamo, jer se ponosno osećam pripadnikom srpskog naroda, a ne mrzim nikoga. I dalje nastavljam da volim srpski narod, Republiku Srpsku i našu Srbiju. Živela Republika Srpska, živela Srbija i živeo srpski narod gde god se nalazi”, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu