Otkriveno još koliko će sve trajati: "Vakcine ili niko neće biti siguran"

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/NEIL HALL / POOL
EPA-EFE/NEIL HALL / POOL

To je izjavio direktor nemačke kompanije Biontek Ugur Šahin.

Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača, navode iz Bionteka, koji sa američkim Fajzerom proizvodi vakcinu protiv kovid 19.

"Moramo obezbediti zaista visoke stope vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran", rekao je Šahin i dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom sveta.

"Sredinom 2022. čak će i gusto naseljene regioni poput Indije postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda", rekao je Šahin.

"Videćemo u sledećih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja s niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija", dodao je Šahin-

On je rekao da proširuju proizvodnju sa vise od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za snabdevanje zemalja poput Indije, preneo je portal Klix.ba.

Mešanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je Biontekova, sa tzv. virusnim vektorskim vakcinama poput AstraZeneka, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija, rekla je Ozlem Tureči, suvlasnica kompanije Biontek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu