SAD zahtevaju da se Krim vrati Ukrajini: "Uvredljivo"

Zamenik premijera Krima, stalni predstavnik poluostrva pri predsedniku Rusije Georgij Muradov, ocenioje kao uvredljiv zahtev SAD da Krim bude vraćen Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Muradov je tako prokomentarisao objavu na stranici američke ambasade na ruskom jeziku, u kojoj je Vašington pozvao na predavanje potpune kontrole nad Krimom Kijevu, prenosi RIA Novosti.

Zahtevom da teritorija Krima bude vraćena Ukrajini, američki Stejt department uvredio je ne samo starosedeoce, koji su samostalno odlučili gde će živetii, već i sve narode sveta koji su se borili za svoj suverenitet i samoopredeljenje“, rekao je Muradov.

On je naglasio da Krim nije samo teritorija, već pre svega narod koji, za razliku od, kako je naveo, „mladih američkih kauboja“, ima 2.500 godina državnog iskustva.

"Krim je sveto mesto, koren iz koga je pre više od hiljadu godina izrastao ruski svet - jezgro istočnohrišćanske civilizacije", rekao je Muradov.

On je želju Sjedinjenih Država da građanima Krima oduzmu njihovu domovinu nazvao iluzijom.

Krim se ujedinio sa Rusijom u martu 2014. godine, nakon referenduma na kojem se 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja izjasnilo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom.

Krim je 50-ih godina prošlog veka odlukom tadašnjeg komunističkog lidera Sovjetskog Saveza jednostrano izdvojen iz sastava Ruske Federacije i pripojen Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu