Haos u Jerusalimu: Sukob u džamiji eskalirao VIDEO/FOTO

U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu, povređeno je 205 Palestinca i 17 policajaca.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.05.2021.

08:57

Haos u Jerusalimu: Sukob u džamiji eskalirao VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Sve je počelo kod džamije Al Aksa kada su Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima, vodenim topovima i suzavcem

Sukobi kod džmije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija u istočnom Jerusalimu u kvartu Šeik Džara gde žive brojne palestinske porodice koje strepe od proterivanja.

Na video snimcima sa lica mesta vidi se da su vernici bacali stolice, kamenje i druge predmete prema policiji koja je tokom intervencije upala u džamiju.

Palestinska služba Crvenog polumeseca otvorila je ambulantu na mestu sukoba i pružala pomoć povređenima, a izraelska policija je saopštila da je bila prinuđena da primeni silu kako bi "uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vernika", preneo je BBC.
Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean
Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtevajući od policije da "odmah prekine da ispaljuje gumene metke i suzavac na vernike", a od mladih Palestinaca da se "smire i prekinu da protestvuju", navedeno je u izveštaju dopisnika Rojtersa sa lica mesta.

Juče su pozivi na smirivanje tenzija upućeni iz SAD i UN, a EU i Jordan su izrazili zabrinutost zbog mogućih proterivanja Plestinaca.
Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean
Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: