Šta pokazuju sudska dokumenta o slučaju koji je pokrenuo masovne proteste?

Federalna velika porota u Mineapolisu podigla je optužnicu protiv četvorice policajaca koji su učestovali u hapšenju i umešani su u ubistvo Džordža Flojda.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Foto: EPA/ Michael Reynolds
Foto: EPA/ Michael Reynolds

Pročitajte još:

Bajden: Molim se

Džordž Flojd - ni prvi, ni poslednji: Istorijat brutalnosti američke policije VIDEO

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda VIDEO

Oni su optuženi da su prekršili njegova građanska prava prilikom prošlogodišnjeg hapšenja, pokazuju sudska dokumenta koja su otpečaćena u petak.

U optužnici se imenuju Derek Šovin, Tou Tao, Aleksandar Kueng i Tomas Lejn, a terete da su Flojdu uskratili ustavno pravo da ne bude lišen slobode bez odgovarajućeg pravnog procesa, koji uključuje i pravo da se ne ignorišu njegove zdravstvene potrebe. "Optuženi su videli kako Džordž Flojd leži na zemlji i da mu je očigledno bila potrebna lekarska pomoć, i svesno mu nisu pružili pomoć", navodi se u optužnici.

U incidentu koji je snimljen kamerom telefona, Šovin pritiska kolenom vrat Flojda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, više od devet minuta 25. maja 2020.

Šovin i trojica policajaca uhapsili su Flojda koji je optužen da je iskoristio falstifikovanu novčanicu od 20 dolara da bi kupio cigarete u lokalnoj prodavnici.

Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG
Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Pročitajte još:

Šta znamo o policajcu koji je ubio Džordža Flojda? Sumnjiv slučaj, 18 pritužbi...

Završne reči u slučaju koji je obišao svet

Flojdova smrt je pokrenula proteste zbog rasizma i policijske brutalnosti prošle godine u brojnim gradovima širom Amerike i sveta.

Šovin je u Minesoti osuđen po sve tri tačke optužnice za ubistvo - ubistvo drugo i trećeg stepena i drugostepeno ubistvo iz nehata. Njegovi advokati su tražili novo suđenje, navodeći da su tužioci i članovi porote prekršili pravila sudskog procesa i da je presuda nezakonita.

Optužnica tereti Šovina, Taoa i Kuenga da su Flojda lišili prava da ne bude podvrgnut nerazumnom načinu hapšenja - u Šovinom slučaju zato što je neumorno klečao na njegovom vratu, a u slučaju Taoa i Kuenga zato što nisu intervenisali.

Tao, Kueng i Lejn, koji su svi otpušteni sa posla, i uhapšeni posle smrti Flojda prošlog maja, izaći će pred sud 23. avgusta, pod optužbom da su saučesnici u ubistvu drugog stepena i ubistvu iz nehata drugog stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu