Bela kuća korigovala stenogram u kome se pominju Ukrajina i NATO

Bela kuća je unela izmene u zvanični stenogram o izjavi koja se tiče podrške Ukrajini po pitanju njenog pristupanja NATO-u, objavio je američki "Foks njuz".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Vacclav
Ilustracija: Depositphotos/Vacclav

Mediji su primetili da u stenogramu sada nema onog dela u kojem se direktno pominje Ukrajina.

Naime, zamenica portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer je juče, komentarišući mogućnost da se Ukrajina pridruži Alijansi, izjavila da smatra da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena za nove članice, koje ispunjavaju svoje obaveze.

U međuvremenu je iz odgovora na pitanje „Da li administracija Džoa Bajdena podržava članstvo Kijeva u NATO?“, nestao deo u kojem je ona pomenula Ukrajinu: „Kažem Ukr…da. Da“.

Vrhovna Rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, kojima je odustala od nesvrstanog statusa države. U junu 2016. usvojeni su dodatni amandmani koji članstvo u NATO-u definišu kao spoljnopolitički cilj zemlje. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na ustav, obezbeđujući politiku zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu