Balonima na Severnu Koreju

Severna Koreja pozvala je građane da ne čitaju propagandne letke koje im baca južni sused, upozoravajući da bi mogli nositi koronavirus.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/  KCNA
EPA-EFE/ KCNA

Aktivisti iz Južne Koreje letke šalju preko granice balonom, što Severna Koreja naziva provokacijom i preti odmazdom.

Južna Koreja usvojila je u martu zakon kojim aktivistima zabranjuje da koriste propagandne balone i u letu iznad Severne Koreje izbacuju letke. Za to je predivđena kazna do tri godine zatvora. Aktivista Park Sang-hak objavio je da je on, uprkos spornom zakonu, poslao stotine hiljada letaka prema Severnoj Koreji. Policija je nakon toga pretražila njegovu kancelariju u Seulu. Park Sang-hak tvrdi da je prošle nedelje sa saradnicima preko granice poslao balone sa 500.000 letaka, 5000 američkih dolara i 500 brošura o ekonomskom razvoju Južne Koreje, piše Gardijan.

"Čak i ako dobijemo tri ili čak 30 godina zatvora, i dalje ćemo slati letke kako bi naši izgladneli sunarodnici u Severnoj Koreji znali istinu o svojoj vlasti", poručio je aktivista Park, koji se proslavio slanjem letaka.

Stanovništvo Severne Koreje, naime, živi u medijskoj blokadi.

U nedelju je Kim Jo-džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una, ocenila kao nepodnošljivu provokaciju to što su nedavno razbacivali letke. Najavila je da će Pjongjang razmotriti odgovarajuće protivmere. Ranije su, takođe zbog letaka, digli u vazduh praznu međukorejsku kancelariju za vezu na svojoj teritoriji. Južna Koreja je donela zakon protiv slanja letaka na sever kako bi se izbeglo provociranje Severne Koreje i ojačala sigurnost stanovnika Južne Koreje u pograničnim područjima, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu