Hrvatska ipak protiv istopolnih roditelja: Država će se žaliti na odluku

Država Hrvatska će se žaliti na odluku Upravnog suda prema kojoj je istopolnim partnerima dozvoljeno da usvajaju decu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žalbu će, navodi se podneti Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku na odluku Upravnog suda, kojom je poništeno rešenje tog resora, jer životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu dece da se njima dodeli status usvojitelja.

U saopštenju Ministarstva stoji da će oni kao i do sada po svakoj pravosnažnoj presudi.

Jutarnji podseća da je usvajanje dece od gej parova podelilo Evropu: liberalna zapadna Evropa to je zakonski omogućila u poslednjih desetak godina, a na istoku tradicionalistički su pokreti u više zemalja uspeli da u ustave ubaze da je brak pre svega institucija koja legalizuje odnose muškarca i žene i na taj način zabrani istospolne brakove i usvajanje dece.

Dodaje se d u proseku 76 posto građana EU veruje da bi homoseksualci i lezbejke trebalo da imaju ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Evrobarometra iz 2019.

To je porast od osam procenata u odnosu na 2015., s tim da se uočava veliki jaz unutar Evrope - u Švedskoj to misli 98, a u Rumuniji 38 odsto građana.

Hrvatska je tu bliža svojim siromašnijim susedima, sa tek 44 posto građana koji smatraju da homoseksualci treba da uživaju ista prava kao heteroseksualni građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu