Područja opasna, mogući zemljotresi - objavljena mapa FOTO

Zagreb -- Svaka treća osoba u svetu bila je izložena zemljotresima. U poslednjih 40 godina taj broj se udvostručio.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/albund
Ilustracija: Depositphotos/albund

U proseku, zemljotresi prouzrokuju oko 40 milijardi ekonomskih gubitaka svake godine usled uništavanja proizvodnje i prekida saobraćaja.

Ove nedelje je jedna od najvećih američkih osiguravajućih kompanija FM global objavila najdetaljniju mapu na kojoj se vide područja koja su veoma podložna zemljotresima.

To je mrežni alat koji prikazuje mapu koja se može menjati u rezoluciji od jednog kvadratnog kilometra ili manje. U njemu su korišćeni podaci i modeli seizmičkih opasnosti koje su razvile javno-privatne snage – Svetska fondacija za modele zemljotresa, Kineska uprava za zemljotrese i Američka geološka služba.

Mapa prikazuje zone označene bojom na osnovu perioda kretanja tla koji je prouzrokovao štetu, na svakih 50 godina, svakih 100, 250 i 500 i više od 500 godina.

Za razliku od standardnih karata, koje prikazuju samo očekivane zemljotrese tokom seizmičkog događaja, ova karta uključuje podatke o tlu i strukturna svojstva zgrada kako bi se pokazala verovatnoća da će zemljotres oštetiti te zgrade.

Pročitajte još:

Zemljotres pogodio Banjaluku

Svojstva tla igraju važnu ulogu u tome kakav će biti ishod zemljotresa. Kako seizmički talasi putuju kroz zemlju, oni se brže kreću kroz tvrde stene nego kroz meko tlo. Kada ovi talasi pređu sa tvrde na meku zemlju, njihova amplituda se povećava, a veći talas izaziva jače vibracije tla.

Granulirani i vodom zasićeni sedimentni slojevi u podzemlju takođe mogu da dovedu do zemljotresa, naizgled, tlo je obično čvrsto, a sa druge strane može da dovede do urušavanja zgrada.

Ova mapa takođe uzima u obzir krhkost građevina, posebno zgrada, kako bi se definisale zone rizika.

Seizmolozi često ističu da nije zemljotres taj koji ubija ljude, već srušene zgrade. Ako su zgrade projektovane prema savremenim seizmološkim pravilima, sa ojačanim konstrukcijama, tada je rizik vrlo nizak čak i ako se dogodi snažan zemljotres. S druge strane, čak i mali zemljotres može da prouzrokuje mnogo žrtava ako se, na primer, zidovi od opeke u starim zgradama sruše.

Prema ovoj mapi, neki regioni sveta su visoko rizični. Takve su američke države Kalifornija, Ajdaho, Nevada, Novi Meksiko i Juta. Tamo su mogući zemljotresi jači od 7 stepeni Rihterove skale, a takvi zemljotresi su dovoljno jaki da izazovu razorne posledice.

Regioni poput Novog Zelanda, Kine, Meksika i Latinske Amerike su u opasnosti jer se najaktivniji vulkani nalaze u području gde se tektonske ploče susreću ili u blizini tog područja.

Što se tiče Evrope i Bliskog istoka, kako se Afrička ploča pomera prema severu, ona se sudara sa Evroazijskom pločom i tako stvara složene greške i pomera mikroploče oko Sredozemnog i Crvenog mora.

Kada je reč o Indiji, Indijska ploča se pomera prema severu i sudara se sa Azijskom pločom formirajući tako Himalaje.

Područja sa manjim rizikom su američke države Oregon i Vašington i seizmička zona Novi Madrid. Takođe su izloženi riziku Tajland, Malezija, Singapur i Australija, koji se graniče sa takozvanim Vatrenim prstenom.

Ugrožena je kanadska regija Otava-Montreal, gde u retkim slučajevima tektonski poremećaj može da reaktivira pronađene fosilne "greške".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu