Odgovor na hrvatski vojni kamp: "Rezolucija 1244, a ne dogovor braće po oružju"; "Ugrožava mir"

Koliko vojnika Hrvatska ili druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/ Allexxandar
Shutterstock/ Allexxandar

Pročitajte još:

Potvrđeno: Hrvatska formira vojni kamp na tzv. Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na pitanje Kosovo onlajna kako komentariše najavu hrvatskog ministra odbrane Gordana Grlića Radmana da će "Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu", navodi da se o tome odlučuje u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom "braće po oružju". Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući najavu ministra spoljnih poslova Hrvatske da će na Kosovu formirati vojni kamp kao i da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin navodi i da kada "ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba".

"Licemerje sa kojima o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako je cepanje Srbije doprinos miru a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti", izjavio je ministar Vulin.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio da će Hrvatska na tzv. Kosovu formirati vojni kamp, radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

"Gradnja baze je otvorena provokacija Hrvatske na račun Srbije"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da "najave Hrvatske da na Kosovu i Metohiji planira da instalira vojni kamp najotvorenija su pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine".

U saopštenju dostavljenom medijima Petković ističe da je "reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti".

Petković je naglasio da očekuje jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, "koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU".

"Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama", ističe Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, "ali neka svima bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili "Pogrome" i "Oluje"".

"Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi", zaključuje Petković.

"Hrvatska ne može bez odobrenja NATO da postavlja vojnu bazu na Kosovu"

Generalni sekretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost iz Beograda Darko Obradović rekao je za Kosovo Onlajn, da bilo kakva hrvatska aktivnost na Kosovu je isključivo u okviru mandata koji ima Kfor, i u okviru NATO snaga, a ne odraz bilo kakve bilateralne saradnje.

"Najava otvaranja bilo kakve kancelarije Hrvatske na Kosovu, naročito vojne, se odvija isključivo u okviru NATO koji je prisutan na Kosovu i Metohiji. Svakako se ne radi o unilateralnoj odluci, jer je Hrvatska članica NATO i samim tim ona svoje poteze kako u regionu tako i na globalnom nivou vuče isključivo uz odobrenje komande NATO. Možemo računati da u ovom trenutku Hrvatska kao NATO članica će uzeti aktivnije učešće na Kosovu po pitanju osnaživanja KBS“, rekao je Obradović.

Komentarišući nameru hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da saopšti da će Hrvatska otvoriti vojni kamp na Kosovu, Obradović kaže da se radi o politički kratkoročnom potezu koji nije stran na Balkanu.

"Namera je da se određeni potezi i aktivnosti po pitanju međunarodne saradnje NATO i vojnih vežbi, koriste u političkim interpretacijama na način koji odaje totalno pogrešnu sliku i koji ima upotrebu kako za Hrvatsku tako i za kosovsko javno mnenje. Želi se postići efekat da se radi o nekakvoj kosovskoj bilateralnoj saradnji sa Hrvatskom, ali zapravo nema sumnje da bilo koja hrvatska aktivnost na Kosovu isključivo je u okviru mandata koji ima Kfor i u okviru NATO snaga“, rekao je Obradović.

Upitan da li postoji opasnost po bezbednost, zbog takvih poteza, Obradović kaže da je radikalni ekstremizam na Kosovu trenutno najveća opasnost.

"Opasnost broj dva su neodgovorne izjave kosovskih zvaničnika koji žele da kompenzuju ekonomsku propast i sunovrat usred korona krize i usred neizgrađenosti društva, sa pričama o velikoj Albaniji, sa pričama o takozvanoj kosovskoj vojsci. Žele da ponude građanima nacionalizam u odnosu na ekonomski razvoj. To će se nastaviti i u budućnosti i biti jedan od najvećih problema ukoliko se kosovsko društvo bude razvijalo na pogrešnim interpretacijama dnevno političkog karaktera, umesto da se okrene realnim problemima i politici relanog života“, rekao je Obradović.

To će, kako je naveo, dugoročno otežati i Briselske pregovore i normalizaciju odnosa „ukoliko se međunarodni faktori, uključujući i NATO, koji je najzaduženija strana za bezbednost na Kosovu u okviru Kfora, ne zauzme tvrđi stav po pitanju izjava kosovskih zvaničnika koje zapravo doprinose tenzijama i podelama, otežavaju dijalog koji nije bilo lako pokrenuti, a sada i nastaviti“.

"Nikakve unilateralne mere i aktivnosti po pitanju bezbednosne saradnje Kosova i Hrvatske niti bilo koja saradnja ne može narušiti kolektivni sistem bezbednosti na Kosovu koje je u nadležnosti NATO tj. KFORA. Jasno je da Kosovo želi da podigne svoj međunarodni ugled ovakvim potezima, ali u načelu nikakve ozbiljnije bezbednosne implikacije ne mogu nastupiti ovakvim potezom", zaključio je Obradović.

Srpska lista: Najoštrije se protivimo najavi Hrvatske da gradi vojnu bazu na Kosovu

"U ime deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji najoštrije se protivimo najavi Hrvatske da na ovim prostorima gradi nekakve vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", kaže se u saopštenju Srpske liste dostavljenom medijima.

U saopštenju koje su potpisali svih deset gradonačelnika srpskih opština na Kosovu, kaže se da "najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske kod Srba izaziva sećanja na pogrom, ali i akcije entičkog čišćenja Bljesak i Oluja, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi".

Gradonačelnici izražavaju zabrinutost , "ali i oštro protivljenje izgradnji bilo kakve vojne baze jer to ne doprinosi miru i stabilnosti".

"Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave, i Srbima, i Albancima ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije. U tom smislu hrvatski ministar je trebao da najavi otvaranje fabrika, a ne da zvecka oružjem", kaže se u saopštenju Srpske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu