Preminuo vođa studentskih protesta

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu, preminuo je danas u 76. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Svoju životnu misiju započeo je učešćem u protestu protiv američkog rata protiv Vijetnama, održanog u Beogradu davne 1966. godine. Dve godine kasnije bio je jedan od lidera čuvene studentske pobune. Nakon toga bio je meta progona i osvete tadašnjih vlasti, bio je hapšen, dva puta osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne, uskraćeno mu je pravo na rad, proglašen je za disidenta i rušitelja ustavnog poretka, hapšena mu je čak i supruga, profesorka po zanimanju... 1986. godine odlazi u Sjedinjene države gde ostaje narednih 20 godina. Tamo se bavio zanatskim poslovima. Upućeniji u taj period Vladinog života kažu da ni tamo nije mogao da miruje i da je bio aktivan u protestima na kojima se tražilo ukidanje smrtnih kazni", piše na stranici "Čuvari/ke vatre" na Fejsbuku.

Kako dalje navode, svima je bio oslonac, uzor i učitelj. "Naš zadatak je da preuzmemo plamen koji je on održavao čak i kada su svi drugi odustajali."

Sahrana će se, po želji porodice, održati u najužem krugu familije, prijatelja i saboraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu