Odbrojavanje završeno: Premijer nije uspeo, a hoće li njegov najjači rival?

Izraelski predsednik Ruven Rivlin rekao je da će u sredu pozvati stranke u izraelskom parlamentu Knesetu povodom formiranja vlade.

Izvor: Glas Amerike, Tanjug

Sreda, 05.05.2021.

18:10

Odbrojavanje završeno: Premijer nije uspeo, a hoće li njegov najjači rival?
EPA-EFE/DEBBIE HILL / POOL

Nakon isteka 28-dnevnog perioda, aktuelni premijer Benjamin Netanjahu nije uspeo da sastavi novu vladajuću koaliciju, prenosi Glas Amerike.

Netanjahuov neuspeh vratio je proces Rivlinu, koji je danas izabrao Jaira Lapida, centrističkog političara i najjačeg rivala premijera Benjamina Netanijahua, za pokušaj formiranja nove vlade, ali njegov put do uspeha još nije siguran, javlja Rojters.

Izraelski lider sa najdužim stažom Netanijahu (71) bori se da ostane na toj funkciji kroz četiri neuspešna izborna ciklusa od 2019. godine i uz optužbe za korupciju koje on negira.

Predsednik Rivlin, u televizijskom obraćanju kojim je objavio da je izabrao Lapida, rekao je da je bivši ministar finansija obezbedio podršku 56 od 120 članova parlamenta, ali da im još nedostaje većina, prenosi Rojters.

"Jasno je da bi član parlamenta Jair Lapid mogao da formira vladu koja ima poverenje Kneseta, uprkos tome što ima mnogo poteškoća", rekao je Rivlin.

U izjavi kojom prihvata nominaciju, Lapid, koji je na čelu stranke Ješ Atid, rekao mu je cilj uspostavljanje vlade levice, desnice i centra "koja će odražavati činjenicu da se ne mrzimo".

Ali Lapid (57) je odbacio vladu sa Netanijahuom, pozivajući se na optužnicu protiv premijera.

Netanijahu je apelovao na ultranacionalistu Naftalija Beneta da mu se pridruži i formira "čvrst desničarski blok" koji kontroliše 59 mesta u parlamentu, što još nedostaje većini.

Lapid takođe ima 28 dana da pokuša da napravi koaliciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: