"Nije bilo razgovora, nema sporazuma sa Srbijom bez priznanja"

Potpredsednik tzv. kosovske vlade Besnik Bisljimi pred parlamentarnim Odborom za spoljne poslove podneo je izveštaj o prošlonedeljnim sastancima u Briselu.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 05.05.2021.

11:49

Shutterstock/K.O.Photography/Ilustracija

On je najavio je da će se dijalog s Beogradom nastaviti u drugoj polovini juna.

"Nije bilo razgovora, Lajčak nas je izvestio o napretku do sada. Neće biti sastanaka i razgovora pre druge polovine juna. Ne stvara se novi nivo upravljanja; suverenitet se ne dira, nema sporazuma sa Srbijom bez priznanja“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da su vladini principi za dijalog sa Srbijom jasni.

Izveštavajući parlamentarni Odbor za spoljne poslove, Bisljimi je rekao da oni imaju pet principa. Prvi je da nema pregovaranja o postignutim sporazumima.

Bisljimi je rekao da u nasleđenom dosijeu dijaloga nema ničeg bitnog, već samo pregled održanih sastanaka za koje se kaže da su "dobro prošli", vreme kada su počinjali i slične stvari.

Poslanica DPK Ariana Šoši rekla je da je poziv za podnošenje izveštaja trebalo da bude upućen ministarki spoljnih poslova i dijaspore Doniki Gervali.

Šoši je rekla da DPK nije dobio nijedan izveštaj od vlade o pitanju dijaloga.

Predsednik komisije Haki Abazi rekao je da će Gervala biti pozvana neki drugi dan.

Bisljimi je istakao da je kao potpredsednik vlade za dijalog pripremio izveštaj za sastanke u Briselu i poslao ga premijeru, predsednici, Ministarstvu spoljnih poslova, predsedniku Odbora za spoljne poslove i liderima političkih partija. On je, tokom rasprave naveo, da je njegova stvar kome će poslati taj izveštaj.

U jednom momentu došlo je do žučne rasprave.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da nije istina da nije bilo dokumenata bivše vlade za razgovore sa Srbijom.

"Dovoljno je dokumentacije o dijalogu. Za tri meseca vaše vlade izgubili ste dokumente u ministarstvima", rekla je Kadrijaj, piše Reporteri.

Ona je poručila da je vlada Kurtija razočarala jer je prethodno govorio da dijalog ima četvrti prioritet.

"Neće biti tehničkog dijaloga sa Beogradom, već političkog"

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je da neće biti tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, već političkog, prenosi Gazeta ekspres.

Bisljimi je, na sastanku sa članovima parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, rekao da se u okviru dijaloga neće pregovarati o sporazumima, neće stvarati novi nivo vlasti na Kosovu i neće se razgovarati o unutrašnjim pitanjima.

Poslanik iz Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj pitao je Bisljimija šta Evropska unija misli o liberalizaciji viza, dok šefovi država razgovaraju o korupciji i kriminalu, ali i o dijalogu sa Beogradom.

"Da li će početi tehnički ili politički dijalog sa Beogradom? Hoćete li prijaviti i učiniti te programe transparentnim, jer ovog puta to nije bilo javno“, pitao je Kadriaj.

Bisljimi je istakao da će dijalog sa Beogradom biti politički, a ne tehnički, a što se tiče korupcije i kriminala istakao je da je naivno misliti da toga nema.

"Kurti mi diktira ciljeve. U pogledu toga, zavisim od premijera. U pogledu instrumenata sam nezavisan. Kada mislim da objavljivanje bilo koje informacije nije u skladu sa ciljem koji imamo, ne objavljujem je. Naivno bi bilo reći da na Kosovu nema korupcije ", rekao je on.

Što se tiče liberalizacije viznog režima, Bisljimi je rekao je da se Holandija i Francuska tome protive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: