"Kosovo ne može služiti kao garant"

Portparol kosovske vlade Perparim Krijeziju izjavio je da Priština ne može da bude garant za uslovno puštanje na slobodu bivših lidera tzv. OVK.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.05.2021.

16:34

EPA/KUSHTRIM TERNAVA

On je ocenio da sudija Kai Ambos odlukom o odbijanju zahteva za uslovno puštanje na slobodu istražuje mogućnost da ubuduće "treće zemlje" mogu da budu potencijalni garanti za bilo kog optuženog.

"Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahteva ni od matične države ni od premijera matične države, iz koje dolazi optuženi i kojoj Specijalni sud sa nadležnostima pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kako se izveštava", rekao je Krijeziju, prenosi Reporteri.

On je naveo da su "poređenja Specijalnog suda sa međunarodnim sudovima, kao i sa Haškim sudom nedosledna, kako u odnosu na same sudove - prvi lokalni, drugi međunarodni, tako i u odnosu na osobe/institucije koje imaju priliku da pruže garancije".

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru u Hagu.

Veće Apelacionog suda odbacilo je njihove žalbe povodom odbijanja početnih zahteva za njihovo privremeno puštanje na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: