"Albanci ne žele dijalog, pokušavaju da nas sabotiraju"

Ne prođe dan da političari u Prištini na najbezočniji mogući način ne pogaze dijalog u Briselu i sve do sada postignute sporazume, kaže Petar Petković.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

"Nametnuta rešenja i ultimatumi koji danas dolaze iz Prištine još jedna su potvrda u nizu da albanski političari ne žele istinski dijalog, već na sve moguće načine pokušavaju da ga sabotiraju", navodi Petković.

On poručuje da ako Aljbin Kurti misli da sa takvim spiskom zahteva dođe u Brisel pred predsednika Aleksandra Vučića onda on očigledno ništa nije razumeo, ili se samo pravi da ne razume, jer od pritisaka na Beograd nema ništa".

Petković upozorava i da ako neko u Prištini misli da može da vodi pregovore sa Beogradom tako što će ispostaviti svoju listu lepih želja, "onda taj neko živi u paralelnoj realnosti u kojoj nema mnogo dodira sa stvarnošću".

"A stvarnost je ispunjenje svih prethodno postignutih dogovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština", poručuje Petković i dodaje da je neophodno da političari u Prištini što pre prihvate realnost da je dijalog zasnovan na objektivnim premisama, te da je to jedini ključ za rešenje svih nasleđenih problema, a ne put za očuvanje zamrznutog konflikta, ili još gore, okidač za stvaranje nove nestabilnosti u regionu.

Mi smo opredeljeni za dijalog u najboljoj veri da se kompromisom dođe do politički održivog rešenja i odani smo politici koja gradi budućnost, a ne nazadnim rešenjima koja nas vode u prošlost, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu