Dodik: "Incko je upokojen i ne znači ništa"

Valentin Incko je davno otišao odavde i novi visoki predstavnik nam ne treba, rekao je srpski čan Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

20:41

Dodik:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Zamolićemo Rusiju, Kinu i druge u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ne potvrde imenovanje novog predstavnika u BiH", poručio je on komentarišući izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savetom bezbednosti, prenosi Srpska info.

Incko se u izveštaju osvrnuo i na Dodikovu retoriku za koju je istakao da je zabrinjavajuća.

"Incko stalno hoće da se bavi mojom retorikom, ne bavi se drugim retorikama. Sam izveštaj govori da on ne treba da bude tu, da je sam potvrdio da je upokojen i da ne znači ništa osim što se ponekad pojavi pred Savetom bezbednosti da bi klevetao i omalovažavo institucije BiH, pre svega entiteta", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da podržava samo BiH koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

"Ja sam protiv BiH koju pravi međunarodni faktor pre svega Amerika i Evropska unija zajedno sa Inckom. Tu BiH nikada neću podržati. Neće se desiti da mi verifikujemo njihove eksperimente u vezi BiH, to što je međunarodna zajednica uradila je neprihvatljivo i osporavaćemo sve što je preneseno mimo ustava na nivo BiH. Srpska nije spremna da zarad evropskog puta žrtvuje svoje nadležnosti koje je stekla ustavom", rekao je Dodik.

Naglasio je da građane BiH predstavljaju oni koji su od njih dobili glasove, a ne američki ambasador ili Valentin Incko.

"Incko je upokojen i politički i moralno. Uporedio je Repurbliku Srpsku sa ustaškim režimom koji je pobio 500.000 Srba u Jasenovcu. Takav čovek ne može ovde da ima nikakav autoritet", zaključio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: