Rusija kritikuje, SAD hvale

SAD su podržale, a Rusija je kritikovala izveštaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo Savetu bezbednosti UN o stanju u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Beta

Utorak, 04.05.2021.

19:38

Rusija kritikuje, SAD hvale
Shutterstock/Evgenil Emelianov

"Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države", izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild.

Ona je zahvalila Incku na poslu koji je obavio u BiH i iskazala mu podršku.

Dodala je da stav SAD o BiH nije promenjen i da Vašington tu zemlju doživljava kao jedinstvenu i okrenutu evroatlantskim integracijama.

"Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom", istakla ja Linda Tomas Grinfild.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta BiH je borba protiv korupcije.

"Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentovane mlade ljude koji idu u zemlje gde imaju veće šanse", kazala je Linda Tomas Grinfild, preneli su sarajevski mediji.

Kao drugu ključnu prepreku za BiH navela je političare "koji se fokusiraju na etnonacionalne ciljeve".

Ona je takođe rekla da bi Vlada Federacije BiH trebalo da bude formirana bez odlaganja, kao i da je neophodno raditi na unapređenju izbornog zakonodavstva.

S druge strane, Rusija je kritikovala izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka u Savetu bezbednosti UN.

Predstavnica Rusije Ana Jevstignjeva izjavila je da Inckov izveštaj nije izbalansiran i da ne odražava pravu situaciju u BiH.

Prema njenim rečima, Incko je informacije vadio iz konteksta, zamerila mu je i to što postoji "trend njegovog povećanog mešanja u pitanja na terenu".

Sve probleme, kako tvrdi Jevstignjeva, Incko je pripisao Srbima i Hrvatima kako bi opravdao jačanje državnih institucija i stvorio "iluziju" dalje potrebe za ostankom OHR.

Ona smatra da je Incko predstavio Savetu bezbednosti svoju viziju događaja, zatraživši od njega da prestane da se ponaša kao da je iznad zakona.

Takođe je predložila da Savet bezbednosti pročita izveštaj koji je uputila Republika Srpska.

"Situacija u BiH je stabilna, nije pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. Ne podležimo panici koju veštački diže visoki predstavnik", rekla je Jevstignjeva.

Istakla je da "pravu opasnost predstavljaju oni koji žele da se izmeni Ustav BiH i da se ukinu entiteti".

"Nema alternative dogovoru i kompromisu unutar BiH. Ako bude izmena Dejtona, one moraju biti rezultat dogovora svih strana u BiH. Pokušaji da se razori Dejtonski sporazum mogu imati ozbiljne posledice po Balkan i Evropu", rekla je ruska predstavnica u Savetu bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: