Pojavio se skandalozni dosije o Trampu: Ovo znači kraj za njegove saradnike?

Kristofer Stil, bivši agent britanske kontraobaveštajne službe MI6, sastavio je za FBI još jedan dosije o bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U prvom dosijeu, koji je odjeknuo zbog skandaloznog sadržaja, Stil je izneo niz informacija o saradnji Trampovih ljudi i vlade Vladimira Putina, prenose neimenovani izvori za britanski Telegraf.

Njegov nastavak saradnje sa FBI-jem nakon što je prvi dosije dospeo u javnost potvrđuje verodostojnost njegovih tvrdnji, navodi britanski Telegraf. Upravo taj dosije podstakao je istragu specijalnog istražitelja Roberta Milera o ruskom mešanju u američke izbore 2016. godine.

U prvom dosijeu, Stil je izneo niz detalja u vezi sa kompromitujućim materijalom o Trampu, uključujući i snimke njegovih sastanka sa jednom prostitutkom u hotelu Moskva 2013. godine.

Međutim, Tramp je tvrdio da su to lažne vesti, politički motivisane.

Preko jedne kompanije, Stil je nastavio da prosleđuje "sirov" materijal američkoj agenciji. Deo materijala iz drugog dosijea uključuje dalje informacije i o ruskom mešanju u izbore u Sjedinjenim Državama.

Milerova istraga, koja je podstaknuta prvim dosijeom, dovela je do niza parnica, koje su na kraju imale sudski epilog, zbog kojih je zatvoren Pol Manafort, Trampov saradnik koji je vodio kampanje, kao i Džordž Papapulos, savetnik kampanje, i dugogodišnji Trampov saradnik Rodžer Stoun.

U drugom dosijeu nalaze se i novi detalji o Manafortovim kontaktima sa Rusima. U vezi sa tom temom, nedavno je u američkim medijima objavljeno da je Konstantin Kilimnik, saradnik Pola Manaforta, ruskim obaveštajcima prenosio informacije o anketama i strategijama Trampovog izbornog štaba, stoji takođe u izveštaju.

FBI je ponudio nagradu od 250.000 dolara za "informacije koje bi dovele do privođenja Konstantina Kilimnika". Američko ministarstvo finansija je njegovo ime stavilo pod sankcije etiketirajući ga kao "ruskog špijuna", jer je navodno prenosio osetljive podatke.

FBI je imao razgovor sa Stilom u Londonu 2017. godine, dok je trajala istraga o ruskom uplitanju, piše britanski Telegraf. On je tada rekao FBI-ju da postoje četiri špijunska kanala, a da glavni "nije bio aktivan". Međutim, u vreme razgovora, jedan kanal je bio "aktivan i donosio je dobre informacije". Taj agent je bio izvor za drugi dosije, navode.

Prvi dosije je CIA odbacila, prema pisanju Njujork tajmsa, opisujući ga kao "govorkanje", ali je svakako iskorišćen kako bi se dobila sudska dozvola za praćenje bivšeg saradnika Trampove kamapnje, te je iz tih razloga on tužio FBI i ministarstvo pravosuđa za 75 miliona dolara, navodi britanski Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 337 idi na stranu