"Namerno ili nenamerno"; hrvatska poslanica o garancijama za Tačija

"Nemam nikakvu zvaničnu informaciju o tome da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje na slobodu Hašima Tačija", kaže poslanica Sabora Ermina Prljaskaj.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

14:40

Foto: Epa/Petrit Pernaj

Kako kaže, srpski mediji su to "namerno ili nenamerno pogrešno preneli".

Korak dalje je otišao bivši zapovednik OVK-a na području Košara Hisen Beriša, koji je u istoj emisiji izjavio da, nakon Slovenije i Austrije, i Hrvatska nudi garancije za haške optuženike, te dodao da se hrvatski predsednik Zoran Milanović ponudio da bude garant na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsednika Hašima Tačija i drugih kako bi se branili sa slobode, što uključuje i plaćanje novčane garancije.

"Stvarno ne znam odakle gospodinu Beriši ove informacije. Hašim Tači nije državljanin Hrvatske i meni kao pravnici uopšte nije poznat pravni model po kojem bi Hrvatska mogla da izda garancije za osobu koja nije njen državljanin", kazala je Ermina Lekaj Prljaskaj.

Kabinet predsednika takođe nema informacija o takvoj inicijativi i nigde nije moguće da se pronađe zvanična potvrda o tome da su Slovenija i Austrija dale garancije za Tačija. Informacije o navodnoj hrvatskoj inicijativi s Kosova dolaze dva dana pre zvanične posete i odlaska hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana u Prištinu.

U Ministarstvu spoljnih poslova je rečeno za "Jutarnji list" da nemaju nikakve informacije o toj navodnoj inicijativi i da to nije tema razgovora s kosovskim domaćinima.

Tema razgovora sa kosovskim premijerom, predsednicom, ministrom spoljnih poslova i predsednikom Parlamenta su podrška Kosovu na evropskom putu, položaj hrvatske manjine na Kosovu, hrvatsko učešće u operaciji KFOR-a, stabilnost u regionu i dijalog sa Srbijom.

Iako je bilo najava kako će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kako saznaje ovaj list, ni to neće biti tema ovog sastanka.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u oktobru prošle godine je podigao optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine. Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od novembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: