"EU da izvrši pritisak na Prištinu"

Nema prostora za pristup u kojem će EU Srbiji postaviti uslov za prijem kakav nijedna zemlja nije imala, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.05.2021.

18:09

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

On je istakao da Srbija ne očekuje da EU od nje traži priznanje tzv. Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporauzma

Selaković je na zajedničkoj pres konferenciji s ministarkom spoljnih poslova Španije, upitan šta će Srbija učiniti ako EU bude zatražila priznanje nezavisnosti Kosova za pristup Uniji, odgovorio da je trenutna situacija takva da pet od 27 zemalja ne priznaje tzv Kosovo.

Dodao je da Kosovo, pored Španije, ne priznaju ni Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija, te da nema zvaničnog stava EU u vezi sa kosovskim pitanjem.

Selaković je istakao da je Beograd privržen dijalogu, koji vidi kao jedino moguće rešsenje i jedini način za pronalazenje političkog, diplomatskog rešenja uz poštovanje medjunarodnog prava i nacionalnih interesa Srbije i Srba na KiM.

“Siguran sam da nema prostora za takav pristup u kojem će Srbija biti zemlja koja će biti suočena sa uslovom koju niko nije imao. Zvaničan stav Srbije je da samo kompromis može biti jedino održivo rešenje, u kojem će obe strane dobiti dovoljno, a nijedna sve”, rekao je Selaković.

Pristup u kojem Srbija mora da da sve, a da ne dobije ništa, pa čak ni poštovanje svojih nacionalnih interesa, nije prihvatljiv, naglasio je Selaković. Podsetio je da dijalog Beograda i Prištine traje već 10 godina, a da je pre osam postignut prvi Briselski sporazum, kojim su definisane četiri razliičite obaveze, tri za Beograd i samo jedna za Prištinu.

Beograd je, ističe, ispunio sve svoje obaveze, ali Priština nikada nije ni počela da ispunjava jedinu koju je imala, uspostaljanje Zajednice srpskih opština. “Dijalogu je posredovala EU, kao što je i sada slučaj.

Očekujemo od EU, ne da pita za nas da priznamo jednostranu proglašenu nezavisnost tzv Kosova, već da izvrši prtisak na Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela u dijalogu”, rekao je Selaković. Španska ministarka Aranča Gonsales Laj navela je da nikada ne odgovara na pitanja koja su u domenu spekulacija. Ponovila je da Španija podržava dijalog i razgovor, kao najbolji način da se dodje do rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: