Albanija: Socijalisti počeli postupak opoziva predsednika

Poslanici albanske Socijalističke partije premijera Edija Rame počeli su postupak opoziva protiv predsednika Iljira Mete.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.05.2021.

19:47

Albanija: Socijalisti počeli postupak opoziva predsednika
EPA/GEORGI LICOVSKI

Optužuju ga za kršenje ustava tokom poslednjih izbora, izjavio je danas lider njihove parlamentarne grupe Taulant Bala.

On je rekao da je 50 socijalistickih poslanika zatražilo od parlamenta da pokrene istragu nakon što je utvrdilo da je Meta pre i tokom predizborne kampanje počinio radnje koje su u suprotnosti sa ustavom zemlje, preneo je AP.

Tokom predizborne kampanje 25. aprila, Meta je optužio levičarsku vladu premijera Edija Rame za vodenje "kleptokratskog režima" i za nekompetentni odgovor na pandemiju.

Meta je optužio Ramu da je sva zakonodavna, administrativna i sudska ovlašćenja koncentrisao u svojim rukama.

Socijalisti su ubedljivo pobedili na izborima, obezbedivši 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Međutim, kako je za izglasavanje nepoverenja predsedniku države potrebno dve trećine glasova, neizvesno je da li će ih obezbediti.

Posle glasanja u parlamentu, konačnu presudu donosi Ustavni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: