Zašto policija nije odmah uhapsila one koji su vikali "Ubij Srbina"? "Dobro su postupili"

Nakon incidenta u mestu Borovo, policija je uhapsila 14 osoba, koje su uzvikivale "Ubij Srbina", te su povodom toga iz policije kazali da nije bilo propusta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.05.2021.

14:51

Zašto policija nije odmah uhapsila one koji su vikali
EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Protiv njih je podneta krivična prijava zbog sumnje da su, uz skandiranje neprimerenog sadržaja, počinili krivično delo javno podsticanje na nasilje i mržnju opisano u članu 325. stav 1. Krivičnog zakonika.

„U vezi sa jučerašnjim video snimkom koji je kružio na društvenim mrežama, na kojem se vidi skandiranje neprimerenog sadržaja grupe ljudi u Borovu, načelnik policije je juče, 2. maja 2021. godine, poslao stručni tim u Policijsku upravu vukovarsko-sremsku kako bi se razjasnile sve okolnosti postupanja policije, odnosno kako bi se utvrdilo da li je postupanje policajaca bilo u skladu sa zakonskim odredbama", naveli su iz ove policijske uprave.

Tokom policijskog nadzora, grupa se kretala u tišini, a u jednom trenutku je u dva ili tri navrata bilo skandiranja i to neprimerenog sadržaja, što je vidljivo i na snimku.

Podsetimo, na snimku koji kruži društvenim mrežama videlo se da je policija pratila grupu koja je skandirala „Ubij Srbina“.

Kako se na video-snimku nije videlo da policija reaguje, javnost je odmah počela da kritikuje i poziva na kažnjavanje policajaca.

Stručni tim MUP-a naveo je da su policajci ispravno postupili.

"Čekali pojačanje"

"S obzirom na to da je postojala velika verovatnoća da će osobe iz grupe pobeći, što bi otežalo utvrđivanje identiteta i dalje gonjenje, bilo je neophodno sačekati dodatne policijske snage, čiji je dolazak zaustavio grupu i utvrdio identitet svih prisutnih lica.

Ovakav postupak omogućio je dalje krivično gonjenje svih počinilaca, što je u toku dana izvršeno dovođenjem lica u policijsku stanicu radi kriminalističke istrage zbog sumnje da su izvršili krivično delo javno podsticanje na nasilje i mržnju iz člana 325. Krivičnog zakonika.

Na osnovu prikupljenih podataka i svih utvrđenih činjenica, stručni tim je zaključio da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske postupali u skladu sa zakonskim odredbama i u skladu sa pravilima struke “.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: