Kim Džong Un poslao poruku Bajdenu: Napravio si veliku grešku

Severna Koreja je u nedelju američku diplomatiju nazvala "lažnom" i odbila ponudu za pregovore sa Vašingtonom.

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2021.

11:45

Kim Džong Un poslao poruku Bajdenu: Napravio si veliku grešku
EPA-EFE/ KCNA/ arhiva

Izjava dolazi nakon što je američka administracija rekla da se predsednik Džo Bajden zalaže za "otvorenu diplomatiju" sa Severnom Korejom u vezi sa denuklearizacijom.

Diplomatija je za Sjedinjene Države sastavila "lažni dokument" koji bi trebalo da "prikrije njihova neprijateljska dela", navodi severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova u izjavi koju je prenela agencija KCNA.

Istovremeno, predsednik Džo Bajden se upozorava da je načinio "veliku grešku" svojim zastarelim" odnosom prema zemlji.

U odvojenoj izjavi koju je takođe objavilo KCNA, ministarstvo je optužilo američkog predsednika za vređanje Kim Džong Una, dodajući: "Dovoljno smo upozorili SAD da mogu da razumeju kako će pretrpeti štetu ako nas provocira".

U sredu je Džo Bajden u Kongresu rekao da će "diplomatija i oštro odvraćanje" ograničiti nuklearne ambicije Pjongjanga.

Američka politika prema Severnoj Koreji biće "odmerena, praktična i otvorena za diplomatiju", rekla je novinarima u petak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

"Naš cilj ostaje potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva", dodala je ona. Zalažući se za "realan" pristup putem diplomatije, u dogovoru sa Južnom Korejom i Japanom, ona nije rekla ništa o mogućim inicijativama u pripremi, udaljavajući se od prošlih administracija.

"Naša politika neće biti usredsređena na traženje velikog posla", istakla je ona, jasno ukazujući na promenu pravca u odnosu na politiku Donalda Trampa.

"Ali takođe se neće oslanjati na strateško strpljenje", dodala je, pozivajući se na termin koji se koristio u mandatu Baraka Obame.

Južnokorejski predsednik Mooen Jae-in pozvao je 21. aprila Džoa Bajdena da započne pregovore sa Pjongjangom.

"Najvažnije za obe vlade je da budu spremne za dijalog i da što pre sednu zajedno", rekao je Mun, koji bi trebalo da se sastane sa predsednikom SAD u Beloj kući 21. maja.

Pregovori između SAD i Severne Koreje su u zastoju nakon neuspeha drugog samita kome su prisustvovali Donald Tramp i Kim Džong Un u Hanoju u februaru 2019. godine i Pjongjang je nastavio raketna ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: