Australija pooštrila mere: Vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina

U Australiji od ponedeljka važe nova pravila za sve građane koji su u Indiji poslednje dve nedelje, gde besni epidemija koronavirusa.

Izvor: B92

Subota, 01.05.2021.

09:15

Australija pooštrila mere: Vlastite građane na povratku iz Indije šalje u zatvor na 5 godina
Foto: Depositphotos / ParStud

Oni će dobiti novčanu kaznu ili kaznu zatvora ako se vrate u zemlju, javili su mediji.

Pravila koja zabranjuju ulazak u Australiju za putnike iz Indije, uključujući australijske državljane, stupaju na snagu u ponedeljak, a prva revizija biće 15. maja.

Australijski ministar zdravlja Greg Hunt najavio je kasno u petak da će svako ko pokuša da zaobiđe nova pravila dobiti novčanu kaznu veću od 50.000 dolara, pet godina zatvora ili i jedno i drugo.

Oko 9.000 Australaca u Indiji prijavilo je da se žele vratiti.

Ministar zdravlja pozvao se na ovlašćenja iz Zakona o biološkoj sigurnosti kada je uveo nove mere, isti zakon koji je bio osnova za zatvaranje granica, piše Guardian.

U subotu je australijski ministar finansija Još Fridenberg odbacio kritike da je "neodgovorno" napustiti građane Australije u Indiji, u trenutku kada se zemlja suočava sa globalno rekordnim brojem novih infekcija, velikim brojem smrtnih slučajeva i nedostatkom medicinske opreme, uključujući kiseonik.

"Preduzeli smo drastične mere kako bismo osigurali bezbednost građana, a ono što vidimo u Indiji je vrlo ozbiljna situacija i lekarski savet dat vladi je da uvede ove mere štednje", naveo je Fridenberg.

"Postupali smo po lekarskom savetu", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: