USKOK počeo da istražuje: Prvo na listi ministarstvo zdravlja

USKOK je započeo istragu protiv Ministarstva zdravlja, nakon što je to ministarstvo agenciji bez tendera platilo 1,1 milion kuna za veb-stranicu Koronavirus.hr.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2021.

18:32

USKOK počeo da istražuje: Prvo na listi ministarstvo zdravlja
Ilustracija: Tashatuvanago/ Shutterstock

Ministarstvo je Indeksu potvrdilo da je USKOK zatražio dokumentaciju, te da istražuje stranicu Koronavirus.hr.

Otkriveno je da je ministarstvo Vilija Beroša 2020. godine isplatilo više od 1,1 milion kuna PR kompaniji Media val po stavci „kompjuterizacija zdravstvenog sistema“, a da PR agencija nije izabrana javnim tenderom. Preciznije, radi se o iznosu od 1.124.620,56 kuna za računarske programe i računarske usluge.

Naime, reč je o uređivanju službenog vladinog portala Koronavirus.hr, koji je počeo da radi 17. marta prošle godine.

Iz kabineta ministra Beroša pravdaju se kako su dobili dozvolu od kolega u Ministarstvu ekonomije i od organa državne uprave za pitanja javnih nabavki da bez tendera zaključe ugovor direktno sa PR kompanijom.

Međutim, sa portala Indeks navode da su proverili spornu stavku, te da objašnjenje koje su dobili nije tačno.

Navode: "Kao što smo saznali pre nešto više od nedelju dana, pre tri nedelje Ministarstvo zdravlja objavilo je tender za usluge hostinga, održavanja, administracije i ažuriranja veb stranice www.koronavirus.hr".

Ništa u tome ne bi bilo čudno da ta stranica nije bila aktivna više od godinu dana i da do sada nije bio raspisan tender, kao i da je PR kompaniji za tu stranicu do sada plaćeno više od 1,1 milion kuna.

Približna vrednost sada objavljenog tendera za Koronavirus.hr iznosi 856.200 kuna i odnosi se na posao koji bi se obavio u narednih godinu dana. Takođe, juče su u Ministarstvu za Index.hr objasnili da nisu raspisali tender jer su im hitno potrebni stručnjaci za komunikaciju, zbog čega im je bila potrebna PR kompanija.

Odgovor iz ministarstva

U Ministarstvu kažu da su iz USKOK-a dokumentaciju za stranicu Koronavirus.hr zatražili 1. marta, a da su odgovor dostavili 15. marta.

„Tačno je da je 1. marta 2021. godine Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala zatražila od Ministarstva zdravlja izjavu i dokumentaciju o okolnostima zaključenja ugovora u vezi sa uspostavljanjem i održavanjem portala koronavirus.hr tako da je ministarstvo svoj odgovor podnelo 15. aprila 2021. godine.

Podsećamo da je, na osnovu mišljenja tadašnjeg Ministarstva ekonomije, preduzetništva i zanata o mogućnosti izuzimanja nabavke iz postupka javne nabavke u skladu sa članom 42. Zakona o javnim nabavkama, a iz hitnih razloga, Ministarstvo zdravlja preuzelo obavezu da uspostavi i održava zvaničnu veb stranicu koja bi, pored podataka u vezi sa pandemijom covida-19, obuhvatala i komunikaciju putem društvenih mreža. U tom smislu, Ministarstvo zdravlja sklopilo je ugovor sa kompanijom Media Val d.o.o. iz Zagreba."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: