Gotov španski eksperiment; Rezultati šokantni

Barselona -- Naučni eksperiment u Španiji je gotov. Pustili su ljude na koncert i posmatrali da li će se zaraziti. Rezultati su iznenađujući.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE Alejandro Garcia
EPA-EFE Alejandro Garcia

Koncert je održan u Barseloni. Prema podacima dobijenim nakon eksperimenta, pokazalo se da se od koronavirusa zarazilo šest osoba u roku od 14 dana. Njihov zaključak je da nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog meseca učestvovali u tom velikom ogledu.

U eksperimentu je učestvovalo 5.000 ljudi, navodi Index.hr, nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu distancu.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene, naučnici su zaključili da ih je četvoro zaraženo negde drugde, a ne na samom događaju.

Boris Revolo, virusolog koji je učestvovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni "Palau San Đordi", rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dve osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika verojatnost da se pjenos dogodilo negde drugde, piše Dojče vele.

Ono što su još naučnici otkrili je da je stopa zaraze među učesnicima koncerta bila dvostruko manja od one kod ljudi istih godina u Barseloni.

"Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom koncerta", rekao je specijalista za zarazne bolesti Žosep Marija Libre na konferenciji za novinare u utorak.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom sveta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja, za koje su do sada stručnjaci tvrdili da su sigurna mesta zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu