Zašto je Indija apsurd, kakve veze s tim ima Amerika i zašto će taj haos uticati na ceo svet

Alarmanti novi talas koronavirusa u Indiji i dalje obara rekorde. U utorak, šesti dan zaredom, broj potvrđenih novozaraženih bio je iznad 300.000.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2021.

07:10

Zašto je Indija apsurd, kakve veze s tim ima Amerika i zašto će taj haos uticati na ceo svet
Tanjug/AP Photo, File

Takođe šesti dan za redom broj umrlih je iznad 2.000. Međutim, zdravstveni stručnjaci veruju da je broj umrlih znatno veći jer je evidencija umrlih, a donedavno i zaraženih, u Indiji notorno loša.

Indijska vojska i strane zemlje poput SAD-a i Velike Britanije obećali su hitnu medicinsku pomoć jer zemlji hronično nedostaje kiseonika za obolele, respiratora, lekova, bolničkih kreveta, testova i drugih preko potrebnih zaliha.

Ali, kako ipe Index.hr, dok svet užasnuto gleda prizore pretrpanih bolnica, masovnog paljenja mrtvih na lomačama i očajničku borbu porodica obolelih da im negde pronađu spasonosni kiseonik kog više nema, manje se pažnje obraća na globalnu opasnost ovakve katastrofe u zemlji od gotovo 1,4 milijarde ljudi.

Situacija u Indiji izgleda kao najgori scenario kog su se mnogi pribojavali od početka pandemije - kolaps zdravstvenog sistema pod nezaustavljivom plimom epidemije. A takav scenario usledio je, podsetimo, tri meseca nakon što je vlada na čelu s premijerom Narendrom Modijem nadobudno proglasila pobedu nad koronavirusom, jer je tada broj dnevnih novih slučajeva pao na desetak hiljada, i znatno ublažila epidemiološke restrikcije rada i okupljanja.

Smatra se da su upravo nedavne velike verske svetkovine, kao što je hinduistički festival Kumbh Mela, na kojem je prisustvovalo 3.5 miliona ljudi, te predizborni skupovi u saveznoj državi Zapadni Bengal, na kojima se takođe okupio ogroman broj ljudi, glavni faktor za ponovno razbuktavanja zaraze.

Modijeva vlada je, kako piše "Gardijan" demonstrirala tipično "magično razmišljanje" kakvo je viđeno i drugde, od Amerike do Evrope, tvrdeći još prošlog meseca da je pandemija u svojoj "završnoj fazi" - dok se novi talas već zahuktavao. A nedovoljna brzina vakcinisanja stanovništva, zajedno s olakšavanjem mera, religijskim i političkim okupljanjima, novim sojevima koronavirusa i slabim zdravstvenim sistavom pokazala se fatalnom kombinacijom.

Ironija

Tanjug/AP Photo/Channi Anand, File
Ironija u ovoj tragediji je da se najveći proizvođač vakcina nalazi upravo u ovoj - Indijski institut za serume, koji je pod globalnom šemom snabdevanja zemalja u razvoju vakcinama COVAX, koji bii trebalo da osigura dovoljno vakcina ne samo za Indiju već i za još siromašnije zemlje u Africi i na drugim kontinentima.

Indija sada ne uspeva da zadovolji ni vlastite potrebe zbog nedostatka sirovina koje uvozi iz SAD-a.

Zbog toga je i izvoz vakcina iz Indije u druge zemlje pao na samo 1.2 milijona doza ovog meseca, u poređenju sa ukupno 64 miliona doza u prva tri meseca ove godine. Dakle, osim što će Indiji u sledećim mesecima jednako trebati, osim sirovina za proizvodnju vakcina, koje su trenutno pod američkim ograničenjima izvoza, su i sredstva za sekvenciranje, identifikovanje i praćenje novih sojeva.

To uključuje i one sojeve koji su već nastali - kao što je takozvani indijski soj (B.1.6217), koji zabrinjava naučnike jer ima dvostruku mutaciju povezanu s povećanom prenosivošću i sposobnošću izbegavanja imune zaštite - i onih koji će tek nastati.

Imunolog Deni Altmann sa Univerziteta Imperial Koledž London kazao je kako, prema svemu što je video, smatra da će indijski soj uskoro postati "zabrinjavajuća varijanta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: