Katastrofa u Indiji: Morala da reaguje vojska, vuku telo po zemlji, nema nosila, policijski čas... VIDEO

Indija je u ponedeljak naložila oružanim snagama da pomognu bolnicama, preopterećenim naglim rastom novozaraženih od koronavirusa.

Izvor: Glas Amerike

Ponedeljak, 26.04.2021.

18:49

Katastrofa u Indiji: Morala da reaguje vojska, vuku telo po zemlji, nema nosila, policijski čas... VIDEO
EPA-EFE/ FAROOQ KHAN

Druge zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Britanija i Nemačka, obećavaju da će poslati neophodne medicinske zalihe i pomoć.

Načelnik Generalštaba general Bipin Ravat je, na sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, najavio da će bolnicama biti isporučen kiseonik iz vojnih rezervi i da će penzionisano vojno medicinsko osoblje biti angažovano u zdravstvenim centrima.

U vladinom saopštenju se navodi i da će vojna zdravstvena infrastruktura biti dostupna civilima, gde je to moguće, u svetlu rekordnog rasta novozaraženih peti dan zaredom.

​Modi je u nedelju pozvao građane da se vakcinišu i budu na oprezu zbog, kako je naveo, "oluje" infekcija, dok bolnice i lekari u nekim državama na severu Indije poručuju da ne mogu da izađu na kraj sa prilivom pacijenata.

U nekim najteže pogođenim gradovima, posmrtni ostaci žrtava kovida 19 masovno se kremiraju u privremenim objektima.

Neravnomerne mere za suzbijanje pandemije, zatim lokalni izbori i masovna praznična okupljanja mogla bi da izazovu žarišta u drugim delovima zemlje, dok je broj zaraženih porastao za 352.991 protekla 24 sata, a prepune bolnice ostaju bez kiseonika i slobodnih kreveta.

"Bolnice trenutno mole i pozajmljuju i to je ekstremna krizna situacija", rekao je portparol jedne bolnice u Nju Delhiju.

Požar u bolnici

Posle požara u bolnici u industrijskom centru Surat na zapadu zemlje, pet pacijenata obolelih od kovida 19 preminulo je nakon što je prebačeno u druge bolnice u kojima nije bilo mesta na intenzivnim negama, saopštili su opštinski zvaničnici za agenciju Rojters.

Mediji prenose snimke zdravstvenih radnika u istočnoj državi Bihar kako vuku telo po zemlji, zato što nema nosila.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus u ponedeljak je ocenio da je situacija u Indiji "više nego srceparajuća" i da SZO šalje dodatno osoblje i zalihe da pomogne toj zemlji.

Američki predsednik Džo Bajden u nedelju je najavio da će SAD poslati sirove sastojke za vakcine, medicinsku i zaštitnu opremu. Nemačka se takođe pridružila sve većem broju država koje najavljuju pomoć.

U Moskvi, koja očekuje da će biti proizvedeno 50 miliona ruske Sputnjik V vakcine svakog meseca u Indiji ovog leta, portparol Kremlja izrazio je zabrinutost zbog situacije.

U Indiji, sa populacijom većom od 1,3 milijardi ljudi, prema zvaničnim podacima ima više od 17 miliona zaraženih i 195.123 žrtava, nakon što je tokom noći preminulo još 2.812 inficiranih. Eksperti smatraju da su brojevi verovatno i veći.

Zbog trenutne situacije, u nekoliko gradova je uveden policijski čas, a policajci vode računa o tome da stanovnici drže odstojanje i nose maske. Političari, naročito Modi, na udaru su oštrih kritika zbog držanja masovnih skupova tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: