"Pitanje granica na Zapadnom Balkanu je zatvoreno"

Portparol Evropske komisije Erik Mamer kaže da je stav EU o ideji promene granica u regionu Zapadnog Balkana jasan i da nije potrebna promena granice.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Ponedeljak, 26.04.2021.

17:17

Shutterstock/ Suprun Vitaly

Zvaničnici Evropske unije smatraju da je tema granica na Zapadnom Balkanu “zatvoreno pitanje”.

“Stav EU oko ovog pitanja je poznat. Mi smo apsolutno protiv bilo kakve promene granica. Ovo je nešto što možemo jednom zauvek zatvoriti”, rekao je Mamer.

On je ove navode izneo nakon što je upitan oko takozvanog “Janšinog non-pejpera”, oko kojih su ranije u toku aprila javljali regionalni mediji, prema kojima je slovenački premijer Janez Janša poslao dokument u sedište EU, tvrdeći da dezintegracija bivše Jugoslavije nije okončana.

Portparol EK je ponovio da “nikad niko nije video taj non-pejper” u evropskim institucijama, niti postoje takve ideje na evropskom nivou.

“Za sva moguća dokumenta koji su stigli ili koji će pristići – naša pozicija oko ovog pitanja (izmene granica) je krajnje jasna”, poručio je Mamer.

Podsetimo, prema navodima regionalnih medija, "Janšin non pejper" navodno govori o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije sa albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Evropski zvaničnici su u startu negirali postojanje dokumenta.

Nemačka vlada je, za Radio Slobodna Evropa, odbacila ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

“Takve promene granica bi vrlo verovatno povećale nestabilnost u regionu i izazvale nove krize. Nemačka vlada stoga ne smatra takve rasprave svrsihodnim”, navodi se u odgovoru koji je jedan portparol nemačkog ministrastva inostranih poslova pismeno dostavio za RSE.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je iznenada prošle nedelje posetio Prištinu i Beograd, takođe je ocenio da se radi o “opasnoj i nerealnoj ideji”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: