Vučić: "Mi nemamo zahteve, videćemo Albance" VIDEO/FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Nakon toga obratio se medijima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

17:45

Vučić:
Screenshot: Instagram/buducnostsrbijeav

"Naš zahtev je da bude ispunjeno sve što je potpisano. Važno je da vidimo kakav će zahtev Albanaca da bude, mi nemamo nikakve zahteve. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o dugotrajnom miru na Balkanu", rekao je Vučić na početku i dodao:

"Verujem da će taj naš trud biti nagrađen od Evropske komisije, već krajem juna meseca. Verujem da Srbija može da otvori više poglavlja u jednom potezu. Za to je potrebno da bude jedan posvećen rad sa naše strane. Posebna tema je bila naše prihvatanje".

Predsednik Srbije veruje u dobre rezultate i misli da taj napredak primećuju i u EK.

"Videćemo šta će reći kroz izveštaj, ali verujem da će trud i angažman biti nagrađen od EK, već na kraju juna kada bude međuvladina konferencija”, rekao je Vučić.

"Ono što je bila posebna politička tema - to je usaglašavanje sa propisima EU. To nije lako zbog Kosova, ali ćemo svakako dati sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa politkom EU. Mi imamo problema sa teritorijalnim integritetom i ne želimo da ugrozimo naše interese. Nisam se nadao da ćemo pregovarati oko infrastrukturnih projekata. Dugo smo razgovarali, a ti projekti drastično menjaju našu državu", ističe predsednik.

Dodaje da se pregovaralo o infrastrukturnim projektima.

Dodaje da bi EU želela da se usaglasimo 90 odsto sa politikom EU, ali to nije moguće.

"Imamo nacionalne interese koje štitimo", objašnjava. Smatra da je dobro da sastanci postoje,i da se razgovara, ali od jednog sastanka sa Prištinom ne treba mnogo očekivati.

"Ako neko misli da u razgovorima i pregovorima nije rešenje - ja se sa tim neću saglasiti", ističe.

"Zamislite da uvodimo svaki dan sankcije Rusiji, pa kako bismo mogli da im se obratimo za pomoć."

Vučić kaže i da je video njihovu veću zainteresovanost, kao i da su "osetili oni to i sa naše srtrane".

Predsednik dodaje da imamo pravo i odgovornost da budemo u dobrim odnosima sa drugim zemljama, navodeći primer odnosa sa Kinom.

"Moramo da vodimo računa o interesima naše zemlje, to nije lako, takvu vrstu kritika trpimo na svakoj strani", smatra.
"Važni razgovori u Briselu se nastavljaju", napisao je ranije danas pre početka razgovora Vučić na svom profilu na Instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: