Čomić tvrdi: Srbija je spremna za Zakon o istopolnim zajednicama

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić kaže da su eksperti Saveta Evrope upućeni u Zakon o istopolnim zajednicama u Srbiji.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 26.04.2021.

10:30

Čomić tvrdi: Srbija je spremna za Zakon o istopolnim zajednicama
Printskrin: TV Prva

Kako je rekla, angaovani su eksperti koji proučavaju nacrt tog zakona.

"Očekujemo da dobijemo to mišljenje, komentarišemo i onda zakon ide u Vladu", rekla je ona za TV Prva.

Kako je rekla Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije su usvojeni u Vladi i na "putu su" u Skupštini.

Ona je napomenula da može da se izmisli laž da će onda istopolni partneri moći da usvajaju decu, što je, kako ističe laž.

"Ja kažem - nemojte da lažete, nije brak i nema usvajanja dece", kazala je Čomić.

Čomić je kazala da je Zakon o istopolnim zajednicama pre svega pitanje prava, nije brak i nema usvajanja dece.

"Ima života, ti ljudi žive zajedno sada kao cimeri i cimerke. Srbija je spremna da kaže - vi imate pravo da uredite svoje međusobne odnose", napomenula je ona.

Prema rečima Čomić, usvojeno je više prigovora na nacrt, poput da mogu da se registruju kod notara, kao i obaveze prema detetu iz prethodnog života jednog od člana zajednice.

"Oko 35 do 40 odsto od polazne ideje je promenjeno u toku prednacrta, pa smo usvajali mišljenja ministarstava", kaže ona.

Više u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: