Rusija sastavila listu neprijateljskih zemlja; U isto vreme sprema nove mere odmazde protiv SAD

Rusija se potrudila da sastavi listu neprijateljskih zemlja koje su zabranile zapošljavanje građana Rusije u svojim diplomatskim misijama i SAD su na toj listi.

Izvor: B92

Nedelja, 25.04.2021.

15:28

Rusija sastavila listu neprijateljskih zemlja; U isto vreme sprema nove mere odmazde protiv SAD
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo

Ovo je izjavila danas u intervjuu za TV kanal Rosija 1 predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kao što znate objavljen je jučerašnji dekret predsednika Rusije Vladimira Putina i brojne mere koje upotpunjavaju postojeće federalne zakone. Države koje su proglašene neprijateljskim odbijaju da zaposle građane Rusije u svojim diplomatskim i konzularnim misijama. Kako smo mi razumeli, cela priča je započela talasom neprijateljskih poteza SAD i mogu da potvrdim da se SAD nalaze na našoj listi neprijateljskih država", izjavila je Zaharova, preneo TASS.

Podsetimo, Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ograničava broj zaposlenih Rusa ili potpuno zabranjuje zapošljavanje u ambasadama "neprijateljskih" zemalja.

Putinova odluka stiže u trenutku povišenih tenzija između Moskve i Zapada, kao i proterivanja ruskih diplomata iz SAD i zemalja EU.

Pored toga, još jedna informacija dolazi iz Rusije. Ta zemlja je je spremna da preduzme nove mere odmazde protiv SAD, ako Vašington nastavi sa eskalacijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za TV Rosija-1.

"Sve je rečeno u našoj reakciji na poslednje neprijateljske korake SAD. Objavili smo sve o merama koje smo preduzeli i koje smo spremni da preduzmemo ako se eskalacija nastavi", rekao je Lavrov, preneo je Tas s.

Rusko-američki odnosi znatno su pogoršani posle Bajdenovog intervjua ABC Njuzu, u kome je rekao da će Moskva morati da plati cenu zbog navodnog mešanja u američke izbore.

Posle toga na konsultacije je pozvan ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, koji se nalazi u Moskvi od 21. marta.

Bela kuća je 15. aprila uvela nove sankcije Rusiji. Moskva je uzvratila 16. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: