AFP: Rusi povlače vojsku

Agencija AFP objavila je upravo da su ruske trupe, nagomilane na granici sa Ukrajinom, počele da se povlače.

Izvor: B92, Beta/AFP
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo
Foto: Tanjug/AP Photo

Ruske trupe, po procenama nekih agencija brojile su oko 10.000 vojnika, praćenih najsavremenijom opremom i vozilima, a njihovo gomilanje na tom rizičnom području diglo je situaciju do usijanja. Ukrajina je taj čin okarakterisala kao poziv na rat, a iz Moskve je rečeno da je reč o vojnoj vežbi ranije najavljenoj.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je sinoć da će Vašington "i dalje pažljivo pratiti" situaciju na ruskoj granici sa Ukrajinom.

"Naše jedinice i vojne grupe sada marširaju ka stanicama za za ukrcavanje na železnicama i aerodromima", navelo je rusko ministarstvo odbrane, prenose ruske agencije .

Povlačenje počinje na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine, dan posle završetka vojnih vežbi u kojima je učestvovalo oko 10.000 ljudi u tom regionu.

"Snage Južne vojne oblasti i vazduhoplovne snage koje učestvuju u manevrima za iznenadnu proveru počele su 23. aprila povratak ka svom stalnom mestu raspoređivanja", navelo je ministarstvo.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je juče prisustvovao vojnim vežbama na Krimu objavio je da će povlačenje vojnika raspoređenih na Krimu i na zapadu Rusije početi danas, 23. aprila i trajaće do 1. maja.

On je rekao da su te vežbe bile vežbe iznenađenja da bi se proverilo stanje pripravnosti ruskih snaga. Prema ministarstvu odbrane, u manevrima je učestvovalo 10.000 vojnika, vazduhoplovstvo, oko 40 ratnih brodova, PVO i vazdušno-desantne snage.

Prisustvo tako velikog broja ruskih vojnika blizu Ukrajine, koja se od 2014. bori protiv proruskih separatista na istoku zemlje, podstaklo je poslednjih nedelja tenzije Moskve sa Kijevom i Zapadom. Ukrajina je sumnjala da Moskva sprema invaziju. Rusija je to demantovala navodeći da manevri nisu preteći već da su odgovor na vežbe NATO u Evropi i na ukrajinske provokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu