Medvedev: Preti trajna nestabilnost

Dmitrij Medvedev rekao je da su se odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država poslednjih godina u suštini vratili u epohu hladnog rata.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2021.

08:50

Medvedev: Preti trajna nestabilnost
Foto: EPA-EFE/Yander Zamora

On je dodao da sankcije i konfrontacija vode do "trajne nestabilnosti" u svetu.

"Poslednjih godina odnosi Rusije i SAD zapravo su prešli sa rivalstva na konfrontaciju, u suštini su se vratili u epohu hladnog rata. Sankcioni pritisak, pretnje, konfliktno suprotstavljanje, zaštita svojih sebičnih interesa, sve to dovodi svet u stanje trajne nestabilnosti", konstatuje zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim rečima, "Rusija danas, kao i SSSR u prošlosti, uvek je bila ona koja sustiže SAD po nivou pretnji protivniku".

Takođe je podsetio na Kubansku raketnu krizu iz 1962. godine, kada je Sovjetski Savez, kao odgovor Americi, rasporedio strateško ofanzivno naoružanje na Kubi.

SAD su u tim uslovima prešle na dalju konfrontaciju, podseća Medvedev.

On smatra da su se u toj krizi istakla dva momenta.

"Dugoročni odgovor nije samo pojavljivanje raketa kod obala SAD. Pre svega, to je bila demonstracija i, što je još važnije, osvešćivanje u zapadnim zemljama infrastrukturnih mogućnosti naše države da u kratkom roku rasporedi vojne baze u bilo kom delu sveta", konstatuje zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Drugi takav aspekt bilo je to što su "situaciju, koja je bila na korak od rata", spasili lideri dve super sile, koji su sačuvali trezvenost da procene situaciju, koji su prepoznali i prihvatili "mudrost" kompromisa i zbog toga su bili spremni na ustupke, precizira Medvedev.

Takođe ističe da su u određenom momentu lideri razgovarali direktno, u nekom nisu, "ali u svakom slučaju između SSSR i SAD je postojao ravnopravan dijalog, koji nije vođen jezikom pretnji i ultimatuma".

Medvedev "savetuje" Sjedinjenim Američkim Državama da koriste direktnu komunikaciju sa Rusijom ne samo kao telefon kojim mogu stupiti u kontakt, nego i kao mogućnost za otvoreni dijalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: