"Zašto?"

Kod spomenika "Zašto" u beogradskom parku Tašmajdan noćas u dva sata i šest minuta održan pomen za 16 radnika RTS-a koji su poginuli tokom NATO bombardovanja.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2021.

07:09

Zgrada RTS je pogođena u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine.

Kako prenosi RTS, u ime porodica nastradalih radnika, Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše Medića, rekao je da poginuli radnici RTS-a nisu dobili priliku da žive, da osnuju svoje porodice, da uživaju u penziji.

"I dalje postavljamo pitanja zašto su na svirep način ubijeni, zašto su žrtvovani, zašto niko od čelnika NATO nije odgovarao za ovaj zločin. Isto tako, pitamo zašto niko u tadašnjoj vlasti nije učinio ništa da se tragedija spreči, zašto oni čija je to obaveza bila nisu učinili ništa da zaštite ljude, iako je bilo najava da je televizija moguća meta", rekao je Medić.

V. d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović rekao je da je spomenik "Zašto" opomena da se to više nikada ne ponovi.

"Ovaj spomenik, iako nemi svedok na taj dogadjaj, svih ovih godina je i pitanje uklesano na njemu 'Zašto' su morali da poginu. Mi znamo ko ih je ubio, ali ne znamo ko ih je osudio. Ništa nismo uradili da to sprečimo i to je mrlja na našem obrazu", rekao je Cerović.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbedjenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbedjenja, Milan Joksimović, radnik obezbedjenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Pored porodica, kolega i prijatelja poginulih, pomenu su prisustvovali predstavnici novinarskih udruženja, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: