"Mi i Albanci bićemo najbrojniji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je poseta nemačkog ministra Hajka Masa potvrda značaja odnosa sa Nemačkom. Srbija želi mir, ne rat.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

09:23

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Sastanak u Predsedništvu Srbije sa nemačkim ministrom spoljnih poslova počeo je u devet sati, a nakon toga Vučić i Mas se obraćaju medijima.

Vučić je rekao da je sa Masom razgovarao o svim važnim temama i o onome što za nas nije uvek jednostavna tema.

"O KiM, situaciji u regionu. Nemačka je priznala nezavisno Kosovo, mi nismo, Nemačka podržava dijalog u okviru EU. I Srbija to podržava", rekao je Vučić.

"Spremni smo za nastavak dijaloga i pristupićemu konstruktivno. Srbija želi kompromisno rešenje. Ne želimo da odbijamo dolazak do kompromisa i rešenja, smatramo da nije rešenje zamrznuti konflikt. Potrebno nam je da sa Albancima gradimo mir u narednih 100 godina", rekao je predsednik Srbije.

"Mi i Albanci bićemo najveće nacije na Balkanu u narednih 100 godina", dodao je on i ponovio da je suština srpske politike mir.

Takođe, dodao je da će Srbija insistirati na ispunjavanju potpisanih obaveza, kao i da je spremna da razgovara. "Rekli smo da nećemo razgovarati o ratu, već o saradnji i miru. Snažna i ekonomski jaka i uspešna Srbija, to je naš cilj", istakao je predsednik Srbije.

Rekao je da je sa nemačkim ministrom razgovarao i o EU integracijama, a tom prilikom se posebno zahvalio Masu zbog podrške koju Nemačka, na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, pruža Srbiji.

A šta je rekao Hajko Mas

Mas je, s druge strane, rekao da je Nemačka svesna da je pitanje Kosova teško pitanje za Srbiju, ali je napomenuo da će postizanje sporazuma imati ekonomski značaj za Srbiju i njen put ka EU.

Zbog toga, naglasio je na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Nemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka, koji posreduju u dijalogu.

Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za doborbit ljudi u regionu, ali i EU, poručio je Mas. Podsetio je da svaka država na Zapadnom Balkanu određuje sama brzinu pridruživanja, i dodao da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije.

Mas je ukazao da je ono što je čuo od predsednika Srbije s tim u vezi kretanje u dobrom smeru i naglasio da su važni rezultati. Naglasio je da je stekao utisak tokom razgovora u Beogradu da su srpske vlasti potpuno svesne toga.

Nemačka će, prema njegovim rečima, dati svoj doprinos za povećanje brzine u tome. "Budite uvereni da ćemo biti vaš pouzdan partner", poručio je Mas.

On je podsetio da posetu Beogradu planira skoro godinu dana, ali je zbog pandemije i stalnog rasta broja novozaraženih morala biti pomerana. Sada, dodaje, povoljan je trenutak za posetu. Rekao je da je i trenutak kada se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva. "To se intenzivno prati i u EU", dodao je Mas.

"Što smo uspešniji u vakcinaciji, biće lakši povratak normalnom životu. Od nedavne posete ministra Nikole Selakovića Berlinu bili smo u poziciji da se divimo iz daljine vašoj vakcinaciji. U međuvremenu Nemačka i EU smanjile su tu razliku, i sada je svaki peti građanin vakcinisan", objasnio je on.

Rekao je da će u narednom periodu biti sve više vakcina i da je to omogućilo EU da isporuči vakcine i Zapadnom Balkanu i to 651.000. "Krajnje je vreme što smo u tome uspeli. Smatram da je to prekretnica u zajedničkoj borbi protiv ovog virusa", naglasio je Mas.

Kazao je da je iza te isporuke spoznaja EU da ona može prebroditi ovu krizu samo ako i susedi budu bezbedni. "To važi i za prevazilaženje ekonomskih i socijalnih posledica. EU je pripremila, s tim u vezi, paket pomoći za region u visini od 12 milijardi evra. Međutim, važno je da ta sredstva budu maksimalno iskorišćenja, da postoji povoljno okruženje za investicije, da budu uklonjene sve prepreke, kako bi efikasno radili na ekonomskom osnaživanju, kako u Srbiji, tako i EU", objasnio je on.

Ukazao je da će posle ovog sastanka svečano otvoriti ambasadu Nemačke u Beogradu, rekavši da se objekat nalazi u srcu grada. "Novi objekat je vidljiv znak da Nemačka strateški investira u odnose sa Srbijom. To je više od izraza sve dubljeg prijateljstva koje se razvilo prethodnih godina", istakao je on. Ukazao je da je doputovao sinoć u Beograd i da je bio u prilici da se uveri kakvi su Srbi divni domaćini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: